Sari la conținut

Începe procesul lui Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu pentru despăgubiri ANRP

Instanţa supremă a decis începerea judecării dosarului de corupţie al deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu privind despăgubiri ilegale acordate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor omului de afaceri Mihai Rotaru pentru un teren supraevaluat cu aproape 100 de milioane de lei, după ce a respins, joi, toate cererile şi excepţiile invocate de apărătorii inculpaţilor.

ioan oltean

Judecătorul de camera preliminară a respins ca neîntemeiate cererile şi excepţiile formulate de Crinuţa Dumitrean, Ioan Oltean, Cătălin Teodorescu, Remus Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Rodica Constantinovici, Sergiu Negurici şi Mihai Rotaru şi a constatat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost legal sesizată de Direcţia Naţională Anticorupţie prin rechizitoriul din 28 iulie.

Magistratul a mai constatat “legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală” şi a dispus începerea judecăţii în dosarul în care sunt acuzaţi deputaţii Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, cinci foşti membri ai  Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), omul de afaceri Mihai Rotaru şi evaluatorul Sergiu Negurici. Decizia poate fi contestată în termen de trei zile de la comunicare.

Procurorii au trimis dosarul la instanţă în 28 iulie şi au arătat în rechizitoriu că, în 27 noiembrie 2009, Mihai Rotaru a cumpărat cu 750.000 euro drepturile litigioase pe care o persoană le deţinea asupra unui teren 61.857 mp, în municipiul Piteşti. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce, timp de opt ani, nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, au arătat anchetatorii.

După doar câteva luni, la 17 iunie 2010, fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, vicepreşedinţii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor Sergiu Diacomatu şi Cătălin Teodorescu, precum şi Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Gabor Attila Marko, membri ai aceleiaşi comisii, au aprobat în regim de urgenţă raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.

"Membrii comisiei au fost sprijiniţi în demersul lor infracţional şi de inculpatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai şi cu preşedinta ANRP Dumitrean Nicoleta Crinuţa", au scris procurorii în rechizitoriu.

Terenul în cauză a fost supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu 98.780.835 lei (de 10 ori faţă de preţul real), sumă cu care Ministerul Finanţelor Publice a comunicat că se constituie parte civilă.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe mai multor părţi sociale şi acţiuni deţinute la diverse firme de Mihai Rotaru, Cătălin Teodorescu, Sergiu Negurici, Segiu Diacomatu, Lăcrămioara Alexandru şi Gabor Attila Marko, precum şi pe mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor.