Indemnizația pentru mame va fi plafonată. De ce invocă Tăriceanu tranzacțiile imobiliare?

Data actualizării: Data publicării:
170614_CONFERINTA_DRAGNEA_TARICEANU_03_INQUAM_Photos_George_Calin

Liderii PSD și ALDE au confirmat, după ședința de luni a coaliției la putere, că Executivul condus de Mihai Tudose va lua măsura plafonării indemnizației pentru creșterea copilului. Călin Popescu Tăriceanu a adus ca argument faptul că, la momentul actual, s-ar lua în calculul indemnizației „venituri pentru care nu se plătesc contribuții la stat”, ceea ce „nu e normal”.

170614_CONFERINTA_DRAGNEA_TARICEANU_03_INQUAM_Photos_George_Calin
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

„Guvernul ne-a informat că dorește să plafoneze indemnizațiile pentru creșterea copilului pentru că, în momentul de față, se ia în calcul pentru calculul indemnizației salariul plus alte venituri. Alte venituri însemnând orice venit. Și, în acest fel, există posibilitatea unor indemnizații de creștere a copilului cu niște cifre care sunt complet ieșite din orice zonă rezonabilă. (...) Vor analiza și vor decide o anumită plafonare, cum e și normal de fapt, pentru că nu putem să avem 20.000 de euro indemnizație de creștere a copilului chiar dacă ne dorim acest lucru. Trebuie să rămânem într-o zonă în care bugetul să poată să susțină aceste lucruri”, a susținut liderul ALDE.

Întrebat dacă, la momentul actual, sunt luate în calculul indemnizației de creștere a copilului venituri pentru care nu se plătesc contribuții la stat, Tăriceanu a confirmat: „Da, sunt venituri pentru care nu se plătesc contribuții la stat. Adică, dacă eu realizez o tranzacție imobiliară, este un venit pe care îl realizez și care intră în calculul indemnizației pentru creșterea copilului, ceea ce nu e normal”.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, în baza căreia se acordă și se calculează indemnizația de creștere a copilului, prevede însă clar condițiile ce trebuie îndeplinite. Concret, au dreptul să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului și de indemnizația lunară „persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri