Guvernul respinge proiectul lui Dragnea şi Tăriceanu privind Casa Regală

Data actualizării: Data publicării:
170630_TUDOSE_GUVERN_09_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul nu e de acord cu Statutul Casei Regale şi ar da un aviz negativ pe proiect. Executivul nu ar vrea sa renunţe la Palatul Elisabeta, din informațiile Digi24.

170630_TUDOSE_GUVERN_09_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Actualizare - „Trebuie să ținem cont că modernizarea României a început în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a fost în mare măsura și cu contribuția Regelui Carol. Cred că proiectul pe care l-am inițial nu face decât să recunoască o data în plus rolul pe care l-a avut monarhia și Casa Regala în România. Îmi doresc ca urmașii Regelui Mihai să poată în continuare să reprezinte România, prin acțiunile pe care le fac să ajute România. E un gest de apreciere de a da un statut public Casei Regale”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

„Proiectul nu pune la îndoială forma de guvernământ a României. Legat de finanțare, să fie foarte clar: Nu dăm niciun ban Casei Regale. Va exista un aparat de lucru care să ajute Casa Regală să-și desfășoare activitățile, la fel ca până acum, nu va fi niciun fel de excepție sau derogare pentru acest proiect”, precizează Călin Popescu Tăriceanu.


Premierul Mihai Tudose nu este de acord cu proiectul de lege iniţiat de Călin Popescu Tăriceanu privind Statutul Casei Regale, iar avizul va fi unul negativ din partea Executivului.

„România nu este monarhie, ci republică. Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român. Membrii Casei Regale pot să stea la Săvârşin sau în altă parte”, a afirmat Tudose în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, potrivit Agerpres.

„Proiectul de lege presupune transformarea Casei Regale a României într-un fel de institut. Este vorba de cheltuiei strict administrate. Discutăm de persoane cu pregătire în domeniul economic, politic, în sensul de analiză, istoric, care să lucreze la aceste proiecte în beneficiul României, cu care Casa Regală ne-au obișnuit. Acestea nu ar presupune cheltuieli mari, este vorba de un act de recunoaștere a Casei Regale din partea statului român”, explică Elena Vijulie, jurnalistă Digi24.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus, pe 7 noiembrie, la Parlament iniţiativa legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României.

Propunerea legislativă prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia, se arată într-un comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri