Înlocuirea lui Tudor Chiuariu de la șefia Comisiei juridice, o decizie politică

Data publicării:
chiuariu5

Situația fostului ministru al Justiției condamnat definitiv la trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare îl determină pe Crin Antonescu să dea semnalul unei sancțiuni politice.

„În funcția de președinte al Comisiei Juridice nu va putea rămâne. Funcțiile de conducere în Parlament sunt decizii ale partidului, mandatul de parlamentar nu este dat de noi, este dat de cetățeni și dacă legea îi dă dreptul să îl păstreze, evident îl va păstra”, a spus Crin Antonescu, președintele PNL.

Reprezentanții societății civile cred că imaginea lui Crin Antonescu va avea de suferit dacă nu va fi ferm în acest caz.

„Acel om este condamnat. A fost găsit vinovat pentru o faptă săvârșită pe timpul mandatului de ministru. Cum poți să continui să fii senator și președintele Comisiei Juridice din Senatul României. Va discuta nu știu ce amendamente la Codul Penal mâine poimâine”, consideră Sorin Ioniță, președinte al Expert Forum.

Legea nu îl împiedică pe Tudor Chiuariu să rămână parlamentar, membru în Comisia Juridică și chiar în cea de revizuire a Constituției , unde este vicepreședinte.

„Și-a facut cu onoare datoria ca președinte al Comisiei juridice a Senatului și în niciun caz noi nu punem problema renunțării la Tudor Chiuariu”, consideră Varujan Vosganian, vicepreședinte al PNL.

„Ar trebui ca dânsul să ia o decizie personală și noi s-o confirmăm la nivelul conducerii partidului”, a declarat Daniel Chițoiu, vicepreședinte PNL.

Dacă în cazul lui Tudor Chiuariu decizia de a-l înlocui din fruntea comisiei Juridice este mai degrabă morală, alți trei aleși incompatibili rămân în Parlament.

Unul dintre ei este liberalul Daniel Akos Mora. În ciuda unei decizii definitive a Înaltei Curți, Senatul a refuzat să îi revoce mandatul. Decizii judecătorești definitive de incompatibilitate au și deputații Longher Ghervazen și Ștefan Bucur Stoica. În cazul acestora nu s-a luat act de încetarea mandatelor.

Tudor Chiuariu nu este singurul parlamentar jurist care a avut probleme cu legea. Senatorul Cătălin Voicu și deputatul George Becali sunt foști membrii ai comisiilor juridice care au ajuns după gratii.    

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri