Întâlnire între Viorica Dăncilă și USR. Dan Barna: OUG pe Codurile penale ar vulnerabiliza România

Data actualizării: Data publicării:
dan barna agerpres_9869948

Premierul Viorica Dăncilă și reprezentanți ai opoziției parlamentare au avut o întâlnire, vineri, la Guvern. Liderii USR au discutat la Guvern cu Viorica Dancilă și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, despre ordonanța de urgență pe care intenționează să o dea Guvernul pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

cladirea guvernului

ACTUALIZARE. Președintele USR, Dan Barna, a spus după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader, că discuțiile s-au axat în principal pe intenția Guvernului de a da o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului penal și Codului de procedură penală.

„Emiterea unei ordonanţe pe justiţie ar crea în România criză de percepţie şi o criză socială fără precedent, care ar acoperi cu totul perspectiva preluării Preşedinţiei, pentru că discuţia a fost undeva între aceste două elemente. Tema a fost evident cea pe justiţie, dar, în egală măsură, am accentuat şi acest element important - România va prelua în câteva zile cea mai prestigioasă poziţie de politică externă pe care statul nostru a avut-o de la Principatele lui Alexandru Ioan Cuza până acum. Şi din această perspectivă, o ordonanţă de urgenţă considerăm că ar crea o vulnerabilitate de mesaj, care pe perioada Preşedinţiei va fi permanent adusă în discuţie”, a spus Dan Barna.

„Am accentuat că ne-am adresat dânsei în calitate de premier mai mult decât în calitate de vicepreședinte PSD. Am arătat că o astfel de ordonanță ar crea o criză de percepție și o criză socială fără precedent care ar acoperi cu totul perspectiva preluării președinției Consiliului UE”, a spus Dan Barna.

„Considerăm că ar crea o vulnerabilitate de mesaj și că performața României, atâta câtă va fi, va fi umbrită de această ordonanță de urgență”, a adăugat el.

Citiți și:

Ministrul Justiției va participa la ședința CEx al PSD de duminică. Amnistia și grațierea, posibile subiecte


ACTUALIZARE. USR va face declarații la ora 13:00. 


Întâlnirea a fost solicitată de reprezentanții USR, care au dorit să discute de modificările la Codul penal și Codul de procedură penală, în condițiile în care premierul a anunțat că se ia în calcul adoptarea unei ordonanțe privind codurile. Documentul ar urmă să conțină doar prevederile declarate constituționale de CCR.

Liderii opoziției, dar și preşedintele Klaus Iohannis susțin că acest demers nu este posibil, pentru că cele două coduri sunt deja în procedura parlamentară.

Întâlnirea dintre USR și Viorica Dăncilă la Guvern - o premieră - are loc în condițiile în care opoziția a depus, vineri, în Parlament o moțiune de cenzură.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri