Interdicție pentru candidații condamnați penal. Senatorii resping propunerea

Data actualizării: Data publicării:
161220_SED_SENAT_NOUA_LEGISLATURA_01_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Senatul a respins luni inițiativa legislativă inițiată de un grup de parlamentari PNL prin care se propunea ca persoanele condamnate penal definitiv să aibă interdicție de a candida pentru funcția de șef al statului, relatează Agerpres.

161220_SED_SENAT_NOUA_LEGISLATURA_01_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Propunerea legislativă, cu caracter organic, nu a întrunit luni numărul necesar de voturi favorabile pentru adoptare (30 de voturi pentru și 60 împotrivă).

Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, condițiile prevăzute de art. 37 din Constituția României, republicată, pentru a fi alese sau care au fost alese anterior de două ori ca președinte al României. Nu pot candida persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive”, se arată în propunerea legislativă respinsă de Senat.

Potrivit expunerii de motive, „propunerea legislativă vine în întâmpinarea dorinței legitime a cetățenilor României de a fi reprezentați de persoane fără probleme penale și astfel de a face un pas înainte în lupta împotriva corupției”.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, cu rol decizional în acest caz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri