INTERVIU. Elena Udrea: Nu mai candidez, politica s-a degradat

Data publicării:
udrea

 

Reporter: Veţi candida în toamnă pentru un nou mandat de parlamentar?

Elena Udrea: Nu, nu.

Reporter: Este o decizie definitivă, nu veţi mai candida pentru un nou mandat?

Elena Udrea: Mă întrebaţi acum, acum vă spun că nu mai candidez. Nu am stat să analizez mai mult de atât, dar decizia mea acum este să nu candidez.

Reporter: Cum vedeţi schimbarea de generaţii din Parlament? Dispar foarte multe nume cunoscute, inclusiv al dumneavoastră, şi vor apărea altele noi.

Elena Udrea: S-au mai schimbat generaţiile în ultimii 26 de ani. Nu neapărat o schimbare de generaţie va aduce o schimbare a modului de a face politică şi asta am văzut-o pe pielea noastră de la Revoluţie încoace. Dimpotrivă, mie mi se pare că politica s-a degradat, chiar dacă generaţiile care au venit de-a lungul timpului au fost mai degrabă educate în democraţie. Este un exerciţiu de politică nou, vom vedea dacă va aduce un plus modul de a face politică în ţara asta şi ţării în general pentru că politica este în slujba sau ar trebui să fie în slujba oamenilor.

Reporter: La ce vă referiţi când spuneţi s-a degradat?

Elena Udrea: Mă refer la prestaţia Parlamentului, spre exemplu, la modul de promovare a oamenilor în funcţii publice, care nu s-a schimbat deloc, s-au perpetuat fix aceleaşi practici, indiferent ce generaţii au venit. Modul în care s-a exercitat şi viziunea asupra exercitării puterii publice, aveau mai mult respect pentru acest lucru cei care se formaseră în politică înainte de 1989. Cei care au venit tineri au venit cu apucături de capitalism, pe de o parte, pe de altă parte fix cu aceleaşi practici de nepotism, pe care le-am moştenit din vremea lui Ceauşescu. Deci a fost o combinaţie mai rea decât ce rămăsese după 1989. Mie nu mi s-a părut că schimbarea de generaţii adaugă lipsa de eficienţă a Parlamentului, degradarea, nu ştiu, a actului guvernamental, până la guvernul de azi, care este o catastrofă. Mie nu mi se pare că am mers spre mai bine.

Reporter: Cum vi s-a părut ultimul Parlament din care şi dumneavoastră aţi făcut parte?

Elena Udrea: Inutil. Deci, dacă nu ar mai fi s-ar duce acasă...bine nu se poate, Doamne fereşte, suntem într-o societate democratică, Parlamentul este instituţia cea mai importantă într-o democraţie(...) Uitaţi, vă dau un nume sau nume care nu vor pleca şi care, probabil, că ar trebui să plece: domnul Vasile Blaga, pleacă? Nu ştiu dacă pleacă sau alţii din generaţia dânsului. Dacă nu se întâmplă o schimbare şi asta şi la nivelul societăţii pentru că şi politicienii nu pică de pe lună, politicienii se schimbă şi vin din societate. Dacă nu se va schimba mentalitatea, degeaba vin nume noi în politică.

Reporter: Spuneaţi de o degradare din cauza faptului că mulţi au venit din capitalism deja bogaţi. Şi dumneavoastră aţi fost inclusă pe lista aceasta.

Elena Udrea: Nu am spus asta. Am spus că au venit cu apucături capitaliste şi că au moştenit pe lângă asta şi practicile de nepotism dinainte de 1989.

Reporter: Şi dumneavoastră aţi fost acuzată în presă de-a lungul timpului de aceleaşi lucruri.

Elena Udrea: De care lucruri am fost acuzată ca să ştiu la ce să vă răspund. Am fost acuzată de multe.

Reporter: Că aţi venit în politică cu foarte mulţi bani, că aţi fost sprijinită foarte mult de fostul preşedinte Traian Băsescu pentru a obţine anumite funcţii. Au fost lucruri care s-au exprimat public de foarte multe ori.

Elena Udrea: Eu despre mine cred că am fost unul dintre politicienii buni pe care i-a avut această ţară şi unul dintre miniştrii foarte buni pe care i-a avut această ţară. Faptul că în politică eşti sprijinit de un partid, de un lider, aceasta este structura, aşa se promovează în politică. Problema este dacă eşti în stare să faci ceva.

Reporter: Aţi spus că nu veţi mai candida. E o decizie de a rămâne în afara politicii sau de a rămâne doar în afara Parlamentului?

Elena Udrea: Nu, nu discut la momentul acesta decizia. Pur şi simplu m-aţi întrebat, v-am răspuns.

Reporter: Se poate să aveţi o nouă evaluare în această toamnă şi să vă răzgândiţi?

Elena Udrea: Nu discut subiectul mai mult decât v-am spus. 

Reporter: Credeţi că Traian Băsescu ar trebui să candideze pentru viitorul Parlament?

Elena Udrea: Traian Băsescu rămâne un reper în politica românească, de experienţa lui ar fi nevoie, se vede acum, cu un preşedinte inexistent şi incapabil să-şi exercite prerogativele, se vedea cum cât de mult ar fi însemnat pentru România Traian Băsescu. Nu ştiu dacă în Parlament, dar la vârful politicii româneşti, în vreun fel, cred că trebuie să rămână.

Reporter: Rămâneţi apropiată de PMP?

Elena Udrea: E partidul pe care l-am crescut, pe care l-am construit. Cel mai frumos proiect politic din ultimii 26 de ani a fost PMP în vara lui 2016. Rămân apropiată, voi vota PMP, voi susţine liderii PMP-ului.

Reporter: Veţi face campanie pentru PMP?

Elena Udrea: Nu. Voi fi un alegător al PMP-ului.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri