Politicieni români cu investiții în străinătate

Data actualizării: Data publicării:
Mantasaly Resort

O investigație Rise Project, publicată miercuri, a dezvăluit legăturile dintre președintele PSD, Liviu Dragnea, omul de afaceri decedat Costel Comana și Mugurel Gheorghiaș, administrator și acționar în firma Tel Drum. Ițele afacerilor duc în Brazilia, țară în care are interese de afaceri, dacă nu și proprietăți, un alt social-democrat, ex-primarul Radu Mazăre. Iar acesta nu este singurul politician care a preferat să investească în afara granițelor.

Mantasaly Resort
Mantasaly Resort, afacerea dezvoltată de Radu Mazăre în Madagascar

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre (PSD), a vorbit despre afacerile sale din străinătate în fața magistraților, în noiembrie 2016, arătând că ar fi demarat afaceri imobiliare în Brazilia și Madagascar cu banii lui Elan Schwartzenberg. Era vorba de două terenuri în Brazilia, cumpărate în 2007 și 2008, și de „aproximativ două hectare” într-o zonă turistică din Madagascar, concesionate pe 99 de ani.

Pe terenul din Madagascar a fost ridicat resortul Mantasaly, format din 16 bungalow-uri amplasate pe plajă, restaurant, bar-lounge, SPA și magazin.

Ana Birchall (PSD), ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a achiziționat, împreună cu soțul său, două proprietăți în Statele Unite ale Americii: o casă în New Haven (statul Connecticut) și un apartament în New York. Casa are o suprafață de 250 metri pătrați, apartamentul, 180 metri pătrați. Din închirierea proprietăților din SUA, familia Birchall încasează, potrivit declarației de avere completate în ianuarie 2017, circa 68.000 de dolari.

Dan Cristian Popescu, fost deputat PNL, actual viceprimar al Sectorului 2, a preferat și el SUA. Hollywood-ul mai precis, unde și-a cumpărat, în 2008, o casă de vacanță de circa 170 metri pătrați.

Un alt parlamentar PNL, Doina Anca Tudor, declara la intrarea în Senat, în 2012, o casă de vacanță la Izmir, Turcia, un apartament la Miami - Florida, SUA și un apartament în Belgia. În 2016, aceasta a fost trimisă în judecată, alături de soțul ei, Daniel Tudor, fost președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, pentru fapte de corupție.

Pe când era în Parlamentul României și era căsătorit cu modelul Valentina Pelinel, Cristian Boureanu (PDL) declara și el că deține un apartament în New York, SUA.

Similar, fostul ministrul al Transporturilor Radu Berceanu (PDL) își trecea în declarația de avere de la finalul mandatului de senator un apartament în Mallorca, Spania.

Un alt fost ministru al Transporturilor, social-democratul Miron Mitrea, a preferat, însă, Austria, unde și-a cumpărat o casă, în 2007, cu suprafața de 160 metri pătrați.

În cazul altor nume sonore ale scenei politice, declarațiile de avere au fost și sunt în continuare aproape goale, dar informațiile vehiculate de presă conturează o cu totul altă realitate. Să ne amintim doar de ex-ministrul de Finanțe Darius Vâlcov, a cărui declarație de avere avea aproape toate rubricile barate cu o linie. Dincolo de peste suta de tablouri găsite de anchetatori, au circulat informații că acesta ar deține, prin interpuși, proprietăți în Belgia, Franța, Elveția, Monaco și Italia.

Similar, investigația Panama Papers a scos la iveală pe unde și-au ascuns o parte din averi nume precum Viorel Hrebenciuc, Nicolae Badea și Fathi Taher.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri