Preşedintele a promulgat legea de mărire a salariilor şi a retrimis legea privind cele 102 taxe

klaus iohannis declaratie cotroceni presidency

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind majorările de salarii din Educaţie şi Sănătate, dar va retrimite Parlamentului legea celor 102 taxe nefiscale, care conţine şi eliminarea taxei Radio-TV. Cele două acte normative au fost declarate constituţionale de către CCR.

klaus iohannis declaratie cotroceni presidency

  • Într-o declaraţie de presă susţinută vineri, la sosirea de la Consiliul European, Klaus Iohannis a mai precizat că va convoca noul Parlament marţi, 20 decembrie, iar consultările pentru formarea unui nou Executiv vor avea loc, în două runde, miercuri şi joi, 21, respectiv 22 decembrie.
  • Şeful statului a refuzat să intre în detalii pe marginea discuţiei pe care a avut-o cu Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, la care cel dintâi a făcuse referire tot în cursul zilei de azi. Nici Tăriceanu nu a dat alte detalii, în afara faptului că discuţia nu a avut loc la Palatul Cotroceni şi că iniţiativa nu i-a aparţinut. Întrebat dacă a discutat despre un evenutal scenariu ca Tăriceanu să fie propunerea de premier, șeful statului a spus: 

    „Nu am discutat așa ceva. Nici nu era cazul. Aia cu premierul este după consultări”.  Klaus Iohannis s-a limitat să spună că a avut cu Tăriceanu o discuție informală, politică,  iar discuția nu s-a referit la PNL. 

  • „Nu este dorința mea să transform PNL într-un partid de buzunar”, a mai spus șeful statului.

  • Preşedintele nu a vrut să precizeze dacă a avut discuţii şi cu alţi politicieni. Întrebat dacă a avut discuţii cu alţi lideri politici, cum ar fi Traian Băsescu, preşedintele Iohannis a răspuns: ”Asta nu o să vă spun”.
  • În privința desemnării unui premier din partea unei coaliții PSD-ALDE, care eventual nu ar corespunde criteriilor sale de integritate, președintele a reamintit că el va fi cel care va decide pe cine desemnează ca premier.
  • El a insistat mai mult asupra scenariului unei eventuale migrații politice în Parlament, care ar duce la formarea unei majorități parlamentare și a subliniat că este un fenomen toxic și că va ține cont de configurația politică dată de alegeri.

Vă prezentăm în continuare transcrierea integrală a declarației de presă, potrivit presidency.ro:

„Bună ziua!

Tocmai am revenit de la Bruxelles, unde am participat la sesiunea de iarnă a Consiliului European, dar nu despre asta vorbim astăzi, ci despre faptul că între timp avem rezultatele finale ale alegerilor.

Cu această ocazie, vreau să felicit partidele care au reuşit să intre în Parlament, sigur, în primul rând PSD, care a obţinut scorul cel mai bun. De asemenea, îi felicit pe toţi cei 465 de parlamentari care vor forma noul Parlament al României.

În acest context, apropo de rezultatul final al alegerilor parlamentare, urmărind discuţiile din spaţiul public, am auzit de foarte multe ori o sintagmă, „votul popular”. Într-adevăr, alegerile sunt un vot popular, iar votul popular de la aceste alegeri nu a desemnat niciun partid cu majoritate absolută.

Voi convoca noul Parlament pentru marţi, 20 decembrie, ora 12:00, iar pentru miercuri, 21 decembrie, şi joi voi convoca consultări cu partidele politice.

În afară de aceste chestiuni, care sunt de foarte mare importanţă, au apărut două teme legate de legiferare pe care vreau să le menţionez, fiindcă s-a vorbit mult despre ele şi românii au dreptul să ştie ce voi face eu în acest sens.

Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 20/2016 privind creşterile salariale în special din domeniul educaţiei şi sănătăţii a fost declarată constituţională şi, în consecinţă, legea care permite creşterea salariilor în educaţie şi sănătate a fost promulgată de mine astăzi şi va intra în vigoare de la începutul anului viitor.

O a doua lege care a fost discutată astăzi la Curtea Constituțională şi care se referă la renunţarea la câteva taxe, dintre care taxa radio şi taxa tv, a fost declarată constituţională.

Eu voi trimite această lege înapoi în Parlament. Nu cred că este bine să se renunţe, fără o discuţie aprofundată, aşezată, calmă, la taxa radio și taxa tv. Din acest motiv, trimit legea înapoi. Dacă noul Parlament va discuta această chestiune și va lua o decizie, fie de renunțare la taxă, fie de păstrare a taxei, atunci, sigur, îmi va trimite în forma care se va considera atunci și o voi promulga atunci.

Dacă aveți întrebări, poftiți!”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: Călin Popescu Tăriceanu a anunţat puţin mai devreme că v-aţi întâlnit cu domnia sa, aţi avut o discuţie care, aşa cum spune, nu a fost una instituţională. Şi v-aş întreba dacă le-aţi propus celor de la Alde să se alăture unei eventuale coaliții de centru dreapta şi, de altfel, dacă i-aţi sugerat să revină în Partidul Naţional Liberal, pentru că, spune domnia sa, a fost căutat în sensul acesta.

Klaus Iohannis: Da, am avut o discuţie cu domnul Tăriceanu, a fost o discuţie informală, o discuţie politică şi nu s-a referit la PNL.

Jurnalist: S-a referit atunci la o mişcare de după rezultatul alegerilor? Viza acea coaliţie?

Klaus Iohannis: Asta nu mai detaliem, ce a fost în continuare. Dacă aveţi altă întrebare.

Jurnalist: Aş vrea să vă mai întreb atunci, în contextul anunţării rezultatelor finale, dacă mai vedeţi un alt guvern în afară de un guvern format din PSD şi ALDE.

Klaus Iohannis: Asta vă voi spune la momentul potrivit, când voi decide eu pe cine voi desemna Prim-ministru.

Jurnalist: Şi preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, a sugerat aseară că şi-ar fi dorit, ba chiar a spus că şi-ar fi dorit o întâlnire informală cu dumneavoastră. În acest context, de ce ați ales să vă întâlniţi cu domnul Călin Popescu Tăriceanu, copreşedintele ALDE, şi ne-ar interesa în mod special dacă această întâlnire s-a petrecut înainte de prima tură de negocieri sau după.

Klaus Iohannis: Nu cred că vă aşteptaţi să vă răspund la această întrebare. Dacă aveţi una pe fond.

Jurnalist: Social democraţii au spus ieri că intenţionează să vina cu o singură propunere la dumneavoastră pentru funcţia de Premier. Cum credeţi că se vor desfăşura discuţiile, în condiţiile în care social democraţii nu sunt dispuşi să vă prezinte eventual o listă să ajungeţi la un compromis?

Klaus Iohannis: Cum se vor desfăşura discuţiile? Cum se desfăşoară toate discuţiile mele, cu calm, cu argumente, fără niciun fel de probleme.

Jurnalist: În cazul în care vă va nemulţumi acea unică propunere venită din partea PSD, ce credeţi că se va întâmpla?

Klaus Iohannis: Chiar nu vorbim despre mulțumire sau nemulţumire, aici vorbim despre discuţii politice.

Jurnalist: Aş dori să vă întreb în contextul dumneavoastră cu Călin Popescu Tăriceanu, dacă i-aţi făcut acestuia o ofertă, având în vedere faptul că nu va participa la întâlnirea oficială deoarece a adoptat aceeaşi poziţie ca PSD-ul.

Klaus Iohannis: Cum am spus şi colegei dumneavoastră, nu doresc să intru în detaliile acestei discuţii.

Jurnalist: Ludovic Orban a declarat că PNL nu este partidul dumneavoastră de buzunar pentru a oferi funcţia de preşedinte de partid domnului Călin Popescu Tăriceanu şi voiam să vă întreb dacă apreciaţi că aveţi vreo vină pentru situaţia creată actual în PNL.

Klaus Iohannis: Cu siguranţă, dar nu ştiu dacă se numeşte vină, eu cred că se numeşte altfel. Da, eu am participat la formarea noului PNL din vechiul PNL şi vechiul PDL. Iar în ce priveşte buzunarul, nu am găsit niciun partid aici, credeți-mă, dar nici nu am de gând. Eu îmi doresc un PNL puternic şi în nici un caz nu este dorinţa mea să transform PNL într-un partid de buzunar. Dorinţa mea, dar asta depinde foarte mult de cei din PNL, este să transforme într-un partid foarte puternic din România.

Jurnalist: Aseară, domnul Liviu Dragnea a declarat că nu a vorbit cu dumneavoastră nici măcar telefonic, după alegerile din 11 decembrie, în timp ce cu domnul Tăriceanu, după cum aţi recunoscut şi dumneavoastră, aţi avut o discuţie cu el. Aş dori să vă întreb de ce nu l-aţi sunat pe domnul Dragnea şi aţi avut o discuţie doar cu domnul Tăriceanu, în condiţiile în care PSD, după cum aţi şi spus, a câștigat alegerile.

Klaus Iohannis: Am mai răspuns la această întrebare acum două minute.

Jurnalist: Era vorba de un telefon dat în seara alegerilor. La acest lucru mă refeream.

Klaus Iohannis: Dacă aveţi altă întrebare.

Jurnalist: Domnul Liviu Dragnea spunea aseară că cine nu va respecta votul din 11 decembrie nu respectă valorile democratice şi, implicit, Constituția. Dacă va fi respinsă o eventuală propunere a PSD, credeţi că vă încadraţi în acest enunț al domnului Dragnea?

Klaus Iohannis: Dar dumneavoastră ce credeți? Eu cred că mă încadrez între cei care respectă democraţia cu vârf şi îndesat, ba chiar mă consider printre cei care promovează democraţia română.

Jurnalist: În condițiile in care PSD şi ALDE au anunţat destul de ferm că vor merge împreună la guvernare, consideraţi că în acest moment există o majoritate sau din consultările de săptămâna viitoare se poate degaja o altă soluţie?

Klaus Iohannis: În această perioadă, şi aţi observat, desigur, se fac multe, multe declaraţii. Toată lumea se poziţionează pentru negocieri. Şi atunci este bine să privim declaraţiile cu calm şi să aşteptăm proba. Proba fiind, evident, votul de învestitură.

Jurnalist: În contextul în care retrimiteți la Parlament Legea prin care se elimină taxa radio-TV, veți continua și demersurile pe care le-ați inițiat privind o dezbatere mai largă, publică, cu societatea civilă, cu reprezentanți ai breslei?

Klaus Iohannis: Eu am început această serie de dezbateri, într-o oarecare formă aceste dezbateri au continuat. E posibil ca, prin retrimiterea în Parlament, și sper, să fie o dezbatere nu doar în societatea civilă, unde este foarte binevenită, ci în Parlament, unde trebuia să aibă loc din capul locului.

Jurnalist: În condițiile în care PSD și ALDE vor veni la dumneavoastră cu propuneri de premier, propuneri pe care ulterior le veți respinge, din cauza criteriilor de integritate pe care le susțineți, aveți intenția de a declanșa alegeri anticipate?

Klaus Iohannis: Cred că ne grăbim un pic cu aceste scenarii. Haideți să îi lăsăm pe cei din partide mai întâi să vină la consultări, să-mi spună cum își imaginează ei formarea guvernului, pe urmă să desemnez pe cineva, pe urmă să voteze Parlamentul și, pe urmă, vedem mai departe.

Jurnalist: Voiam să vă întreb dacă din discursul de aseară al președintelui PSD, Liviu Dragnea, ați înțeles că nu se va propune pe el variantă de premier?

Klaus Iohannis: Nu am urmărit discursul de aseară și nu mi-am pus problema. Președintele nu află din presă ce doresc partidele, ci din consultări.

Jurnalist: În calitatea dumneavoastră de fost președinte al PNL, cum credeți că a gestionat PNL-ul campania electorală și rezultatul din alegeri?

Klaus Iohannis: Am mai fost întrebat și nici atunci nu am vrut să comentez.

Jurnalist: Ați avut și întâlniri informale, cum a fost cea cu Călin Popescu Tăriceanu, și cu alți lideri politici, cum ar fi Traian Băsescu? Întâlniri sau discuții?

Klaus Iohannis: Asta nu o să vă spun.

Jurnalist: Lui Călin Popescu Tăriceanu i-ați propus, ați discutat posibilitatea ca el să ocupe funcția de premier?

Klaus Iohannis: Nu am discutat așa ceva. Nici nu era cazul. Aia cu Premierul este după consultări.

Jurnalist: În urma alegerilor, cum ați spus și dumneavoastră, nu s-a degajat un partid cu majoritate absolută, astfel încât negocierile vor fi cu toate formațiunile din Parlament. Dar, au fost lideri social-democrați care au spus că, în urma convocării Parlamentului, ar putea să vină alți parlamentari către PSD, să-și formeze astfel acea majoritate absolută. În primul rând, ce părere aveți despre de astfel de încercări? Primii traseiști ai Parlamentului practic. Și, în al doilea rând, dacă acest lucru va schimba cumva negocierile, dacă se va obține o majoritate absolută prin astfel de practici, dacă va schimba modul în care vor fi purtate consultările.

Klaus Iohannis: Ați atins un subiect foarte sensibil, și pentru Europa, și pentru România – migrația. Doar fondul este foarte diferit, dacă vorbim de Europa. Și am adus vorba pentru că ieri, la Consiliul European, prima temă, și una cu greutate, a fost migrația. La noi, nu avem această migrație, dacă ne referim la oameni care se refugiază din zone de conflict, ci avem migrația politică, foarte toxică, migrație politică, sau, cum se mai spune, traseismul. Este, această migrație politică, probabil, cel mai nociv fenomen în politica românească postdecembristă. Și spun acest lucru fiindcă Parlamentul care tocmai își încheie mandatul, și bine că și-l încheie, nu mai seamănă, de exemplu, deloc cu Parlamentul care a fost ales acum patru ani. Or, așa ceva, într-o democrație matură, este imposibil. Și, dacă la alte capitole, democrația românească stă bine, la acest capitol stăm prost, stăm foarte prost. Și, faptul că, așa cum spuneți, se pare că există lideri politici care, din capul locului, își imaginează că pot convinge parlamentari să migreze și să-și completeze astfel echipa, arată că nu e o excepție. Este un fenomen care este luat în calcul, este promovat, este folosit, dar este fundamental greșit. Speranța mea este că acest traseism nu va deveni un fenomen de masă în noul Parlament. Acesta ar fi un indicator al calității Parlamentului. Dacă acest traseism se păstrează la cote reduse, înseamnă că am făcut un progres. Dacă vom avea un fenomen de aceeași amploare cum a fost în Parlamentul trecut, când, vă amintiți, au apărut chiar partide noi datorită migrației politice, atunci nu am făcut nimic. Eu sper că acest lucru să fie înțeles și de liderii de partid, fiindcă depinde mult de ei. Dacă încurajează fenomenul, se va întâmpla. Dacă îl descurajează, nu se va întâmpla.

Jurnalist: Dacă se obține o majoritate absolută prin traseism, veți chema la consultări doar acel partid care a obținut majoritatea în urma traseismului sau rămâne formula pe care ați anunțat-o astăzi?

Klaus Iohannis: Nu, rămâne formula pe care am anunțat-o astăzi, fiindcă eu vorbesc aici despre Parlamentul care se constituie în baza rezultatului votului. Că, ulterior, unii sau alții migrează, este problema lor. Nu mai este problema mea și nu mai este legată de consultări. Vă mulțumesc! Vă doresc o zi bună!”

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
prv_level, civicCookieControl, m2digi24ro, stickyCookie
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CrazyEgg crazyegg.com Vezi politica de confidenţialitate
ce2ab, ce_login, ceac, sid, _ceir, is_returning, _CEFT, ceg.s, ceg.u, __ar_v4, __distillery, __zlcmid, __zprivacy, _ga, _gat, ki_r, ki_s, ki_t, ki_u, km_ai, km_lv, km_ni, km_uq, km_vs, kvcd, optimizelyBuckets, optimizelyEndUserId, optimizelyPendingLogEvents, optimizelySegments
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica de confidenţialitate