Sari la conținut

Iohannis cere reexaminarea Legii Centenarului. Datele istorice din titlul legii sunt greşite

Şeful statului a cerut reexaminarea Legii privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) şi Centenarul Marii Uniri, printre reproşurile aduse actului normativ adoptat de Parlament fiind şi lipsa acurateţii datelor istorice.

"Legea privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) şi Centenarul Marii Uniri are ca scop instituirea unor distincţii naţionale comemorative/aniversare, precum şi crearea cadrului necesar pentru organizarea manifestărilor de cinstire a memoriei eroilor din Războiul pentru Întregirea Neamului şi de marcare a Centenarului Marii Uniri", se arată în comunicatul transmis, marţi, de Preşedinţie. Context în care, precizează Palatul Cotroceni, "considerăm că un asemenea demers legislativ are multiple valenţe pozitive pentru societatea românească. Pentru claritate şi pentru a înlătura orice echivoc în aplicare, unele dintre dispoziţiile acestei legi se impun a fi reanalizate însă, de către Parlament”.

Un reproş important adus de Preşedinţie actului normativ vizează sfera datelor istorice: "Din perspectiva referinței la Războiul pentru Întregirea Neamului, supunem atenției Parlamentului titlul legii. Astfel, față de obiectul de reglementare al legii transmise la promulgare, considerăm că indicarea intervalului 1916-1918 nu se circumscrie cu acuratețe faptelor de arme și sacrificiului uman consemnate, de altfel, în documente, lucrări științifice, monumente, memoriale și inscripții, care atestă că acestea au continuat până în anul 1919".

Alt aspect semnalat de şeful statului e următorul: "semnalăm că termenul de promulgare a început să curgă ulterior acestei date, iar intervenția legislativă de la art. 5 alin. (2) nu mai poate produce efecte juridice și contravine, totodată, principiului neretroactivității legii, consacrat în art. 15 alin. (2) din Constituție, potrivit căruia legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile, precum și normelor constituționale referitoare la intrarea în vigoare a legilor".

Potrivit lui Iohannis, reanalizarea legii normativ de către Parlament se impune şi din perspectiva corelării ei cu noile reglementări privind reorganizarea Departamentului Centenar și înființarea Comitetului interministerial pentru Centenar".

Comunicatul integral al Preşedinţiei, AICI.

Pe aceeași temă