Iohannis: Dacă şi acest guvern ar cădea, va trebui să îmi pun întrebarea dacă PSD mai poate guverna

Data actualizării: Data publicării:
iohannis tudose 170912_COTRO_FIFOR_SIMON_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: INQUAM Photos/ Octav_Ganea

Am discutat cu premierul şi el mi-a prezentat opţiunile domniei sale, dar aceste lucruri nu le voi anunţa eu, a declarat, la Craiova, preşedintele Klaus Iohannis. Eu cred că premierul este de bună-credinţă şi vrea să facă o echipă performantă, a adăugat şeful statului. În acest context, Iohannis a admis că, dacă doar pe calea remanierii se poate îndeplini acest deziderat, "atunci remaniere să fie". 

iohannis tudose 170912_COTRO_FIFOR_SIMON_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Potrivit preşedintelui, criza politică din acest moment "are consecinţe în primul râţnd negative", subliniind şi că guvernarea PSD-ALDe a indus o "nelinişte profundă" î economie, pe fondul măsurilor anunţate în ritm ameţitor mai ales în domeniul fiscal. "Este cazul să se liniştească lucrurile, să se reintre într-o zonă de predictibilitzate, de stabilitate pentru a permite şi mediuli economic să performeze", a mai punctat şeful statului.

În acelaşi timp, Klaus Iohannis a avertizat PSD că scenariul pierderii guvernării nu poate fi cu totul exclus: "Dacă şi acest guvern ar cădea, atunci va trebui să îmi pun întrebarea, la modul extrem de serios, dacă PSD-ul mai are capacitatea să guverneze". Totuşi, potrivit lui Iohannis, guvernul tehnocrat nu este o soluţie.

Nu în ultimul rând, preşedintele a avertizat încă o dată coaliţia de guvernare asupra faptului că "persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcţiilor statului". "În politică nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie aşa cum funcţionează în justiţie", subliniază Iohannis, arătând că "pentru potician, care merge în faţa poporului, contează integritatea".

Şeful statului a făcut aceste declaraţii la finalul lansării noului model Foord, EcoSport, produs la Craiova, unde a fost prezent alături de premierul Mihai Tudose.

Premierul "joacă în filmul preşedintelui", "devine PSD partidul meu", "capcana lui Iohannis" sau "dezastru naţional", sunt doar câteva dintre formulele folosite de deputatul PSD, Liviu Pleşoianu, ca reacţie la declaraţiile preşedintelui. Tudose şi Iohannis "nu au nici un fel de înțelegere dar trebuie să aibă un dialog institutional trebuie sa vorbească pentru binele țării", a fost, în schimb, replica secretarului general al PSD, Codrin Ştefănescu. O reacţie care a luat-o total prin surprindere pe realizatoarea Antenei 3

Astăzi se reuneşte Comitetul Executiv (CEx) al PSD, dar o şedinţă importantă va avea loc şi la ALDE. CEx-ul îi va da un răspuns premierului Mihai Tudose, pe fondul schimbărilor de miniştri pe care acesta le are în vedere. În total, e vorba de patru.

Ieri, Tudose s-a întâlnit la Parlament cu președintele PSD Liviu Dragnea. "Trebuie să înţeleagă toată lumea că cea mai mare problemă pe care o avem acum este ca actul de guvernare să se desfășoare normal, iar un element important e atragerea de fonduri europene", explica premierul. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri