Klaus Iohannis: „Pandemia de Covid-19 este cea mai dramatică perioadă de după 1989”

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis
Klaus Iohannis, președintele României. Foto: presidency.ro

Klaus Iohannis a afirmat că pandemia de COVID-19 reprezintă pentru România „cea mai dramatică perioadă de după 1989”. Președintele a dat asigurări că ţara noastră va continua să se adapteze, astfel încât să fie depășită criza atât pe plan medical, cât şi din perspectiva sistemului educaţional, a asigurării serviciilor publice şi în ceea ce priveşte creşterea economică, notează Agerpres. 

Klaus Iohannis a adresat un mesaj făcut public de consilierul de stat Constantin Ionescu în cadrul deschiderii Bucharest Forum 2020.

„Pentru România, pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai dramatică perioadă de după 1989. Pe fondul unei incertitudini globale, mai ales la nivel economic, ţara noastră a trebuit să se adapteze într-un timp foarte scurt şi va continua să o facă, pentru a implementa toate măsurile necesare de creştere a capacităţii de gestionare a acestei crize atât pe plan medical, cât şi din perspectiva sistemului educaţional, a asigurării serviciilor publice şi mai ales în ceea ce priveşte creşterea rezilienţei economice", a afirmat Președintele.

Şeful statului aminteşte că, în acest context dificil, România a reuşit să obţină de curând statutul de piaţă de capital emergentă.

„Măsurile economice cuprinse în Planul de relansare vor pune bazele noului model de dezvoltare, unul al investiţiilor, al responsabilităţii şi al sustenabilităţii. Pe lângă accelerarea proiectelor de infrastructură de transport şi energie, acest nou model urmăreşte dezvoltarea economică prin digitalizare, inovare, dezvoltare şi aplicare de noi tehnologii în agricultură, energie şi industrie”, afirmă președintele.

Iohannis vrea măsuri economice menite să ajute România să depașească efectele crizei de Covid-19

Preşedintele Iohannis punctează că măsurile economice necesare depăşirii efectelor crizei sanitare trebuie adaptate. "În viitorul apropiat sunt necesare eforturi consistente pentru continuarea procesului de consolidare a capacităţii ţării noastre de a se raporta eficient, proactiv şi adecvat la impredictibilitatea evoluţiilor din mediul de securitate global, astfel încât să putem gestiona, cu eficacitate şi consecvent, orice riscuri şi ameninţări conexe acestora. Un stat puternic este un stat care asigură un cadru optim de dezvoltare a democraţiei participative, în care sunt garantate drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi este încurajată participarea cetăţenilor, inclusiv la soluţionarea unor probleme care ţin de securitatea naţională", spune şeful statului.

Iohannis arată că, potrivit Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024, eforturile de îmbunătăţire a rezilienţei societale şi a infrastructurii critice trebuie să fie calibrate pentru a răspunde noilor tipuri de ameninţări, survenite inclusiv pe fondul evoluţiilor tehnologice, iar drept urmare, un rol central fiind acordat colaborării pe multiple planuri: public-privat, cetăţean-comunitate şi civil-militar, mai scrie sursa citată.

„În scopul garantării unui nivel ridicat de securitate şi prosperitate cetăţenilor săi, este necesar ca România să depună eforturi susţinute în scopul de a întări capacitatea administrativă a instituţiilor sale. Acestea trebuie să poată acţiona concertat şi eficient pentru elaborarea şi implementarea politicilor publice şi pentru asigurarea unei dezvoltări durabile cu aplicarea strictă a legislaţiei naţionale şi a directivelor şi programelor UE în materie”, afirmă şeful statului.

Șeful statului a precizat că România are nevoie de un mediu economic performant și competitiv

Președintele spune că garantarea unui mediu economic performant, dinamic şi competitiv, în plan investiţional şi antreprenorial, precum şi a stabilităţii şi sustenabilităţii finanţelor publice reprezintă un alt obiectiv prioritar, la fel cum stimularea creşterii inteligente, sustenabile şi incluzive la nivelul României este obligatorie pentru asigurarea prosperităţii cetăţenilor.

„Nu în ultimul rând, este esenţială dezvoltarea unui sistem educaţional incluziv şi calitativ, care să contribuie la acoperirea cerinţelor pieţei muncii şi la competitivitatea României în plan internaţional”, a mai spus Klaus Iohannis, în mesajul adresat cu ocazia deschiderii Bucharest Forum 2020.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri