Iohannis: Descentralizarea nu poate fi făcută pentru cineva

Data actualizării: Data publicării:
iohannis declaratie_11_ian_2017_presidency

Președintele Klaus Iohannis pledează pentru descentralizare, dar atrage atenția că pentru realizarea acesteia nu trebuie implicat „un partid”, „un om” sau „un guvern”, ci întreaga administrație, iar descentralizarea nu trebuie făcută „împotriva cuiva”, dar „nici pentru cineva”. Șeful statului participă, miercuri, la o dezbatere cu peste 300 de aleși locali din regiunea de dezvoltare Nord-Est.

„Guvernanții să se folosească cu înțelepciune de învățămintele trecului și să nu introducă o discriminare între autoritățile publice locale. (...) Politica celui mai puternic, pur și simplu, nu mai merge”, a declarat președintele în fața sutelor de aleși locali.

„Reforma administrativă nu trebuie să fie o sarcină a fiecărui guvern format, de a reorganiza ceva cu orice preț. Dimpotrivă, guvernele predecesoare sunt obligate să continue reforma. Nu un partid, nu un om, nu un guvern, ci întreaga administrație trebuie implicată în tot acest efort colectiv. Cu cât aceste lucruri se fac în grupuri mai restrânse, cu atât erorile vor fi mai grave. Descentralizarea și modernizarea nu se pot face împotriva cuiva, ci pentru a îmbunătăți sistemul. Nu pot fi făcute nici pentru cineva”, a mai spus Klaus Iohannis.

Referindu-se la Programul Național de Dezvoltare Locală, președintele a arătat că acesta a „împărțit țara în două”. „În ciuda beneficiilor certe, programul a avut aproape în totdeauna o mare problemă de transparență. A împărțit țara în două categorii: primari fericiți și primari nefericiți, beneficiari ai programului sau eliminați de pe lista programului, de multe ori pe criterii politice”, a susținut șeful statului.

Președintele a mai arătat că „Moldova se definește, în prezent, prin 0 km de autostradă” și că Regiunea de dezvoltare Nord-Est absoarbe doar 6% din totalul investițiilor străine din România.

În urmă cu aproximativ o lună, premierul Sorin Grindeanu declara că a fost întocmit și trimis spre avizare proiectul de lege privind descentralizarea.

”Proiectul de lege privind descentralizarea este pe site-ul Ministerului Dezvoltării, a fost trimis spre avizare pentru hotărârea de guvern. E pasul premergător descentralizării pentru că asta ne-a spus Comisia Europeană că era nevoie şi asta lipsea până acum, această strategie pentru descentralizare. A plecat de la Ministerul Dezvoltării, e pe circuit pentru avizare, am făcut un apel inclusiv ieri, la întâlnirea pe care am avut-o la Sinaia cu miniştri ca până miercuri la şedinţa de guvern să fie adoptată această strategie de descentralizare”, a spus Grindeanu.

Proiectul Guvernului PSD-ALDE reia, în mare, prevederile legii promovate de Liviu Dragnea în 2013, lege declarată neconstituțională de CCR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri