Iohannis, despre o UE cu mai multe viteze: O idee care nu ajută pe nimeni

Data publicării:
iohannis la summit ue

Preşedintele Klaus Iohannis  a declarat, marți, că este împotriva ideii unei Europe cu mai multe viteze. De asemenea, șeful statului a atras atenția că scenariile lansate de preşedintele Comisiei Europene reprezintă abia începutul dezbaterii asupra viitorului UE şi vor urma consultări şi discuţii pe această temă şi în România.

„Eu m-am referit încă de când am devenit preşedintele României la această chestiune şi am spus că o Europă cu două viteze sau mai multe viteze nu este bună, nu ajută pe nimeni. Nu înseamnă că nu vedem că ţările se dezvoltă într-un ritm diferit, este uşor de observat, nu la asta se referă. Europa mai multor viteze se referă la situaţia de fapt şi este periculos să statuăm că aşa vrem să fie şi în viitor", a spus preşedintele.

Șeful statului a declarat că este clar că „fiecare aleargă cu viteza lui", dar obiectivul este ca, împreună, să fie construită o Uniune mai puternică, unită şi solidară.

Cu siguranţă vom avea şi consultări şi dezbateri publice", a adăugat preşedintele, întrebat despre solicitările venite din partea PSD pe această temă.

Liderii PSD au cerut repetat în ultimele zile ca preşedintele Klaus Iohannis să convoace consultări cu partidele pe tema poziţiei României faţă de propunerile preşedintelui CE, Jean Claude Juncker, astfel încât ţara noastră să vorbească pe aceeaşi voce la Bruxelles.

Liderii Germaniei, Franţei, Italiei şi Spaniei, reuniţi la Versailles, au făcut, luni, apel la întărirea Uniunii Europene, dar au vorbit şi despre un ritm de integrare pe care să şi-l stabilească fiecare ţară. Acest lucru înseamnă că cele mai importante ţări din UE sunt de acord cu ideea unei uniuni cu mai multe viteze, unul dintre scenariile prezentate de Comisia Europeană pentru viitorul blocului comunitar.

Liderii celor patru ţări cel mai populate din Uniunea Celor 27 (fără Regatul Unit) se vor întâlni cu omologii lor europeni încă de joi, la Bruxelles, într-o nouă etapă înaintea unui summit menit să relanseze proiectul european, pe 25 martie, în capitala italiană.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri