Iohannis, la Forumul Grupului Băncii Europene de Investiții: Trăim vremuri critice. Un deceniu de schimbări majore a început deja

Data publicării:
iohannis face declaratii
Klaus Iohannis a participat la prima ediţie a Forumului Băncii Europene de Investiţii de la Luxemburg. Foto: presidency.ro

Un deceniu de schimbări majore a început deja. Securitatea nu mai poate fi considerată de la sine înțeleasă în Europa, în urma războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus Klaus Iohannis la prima ediţie a Forumului Băncii Europene de Investiţii de la Luxemburg. În opinia președintelui, în acest context trei lucruri vor fi esențiale: „adaptabilitatea prin soluții rapide la provocările actuale, păstrând în același timp obiectivele noastre strategice, unitatea de acțiune, și să rămânem loiali valorilor noastre fundamentale”. Klaus Iohannis a afirmat, de asemenea, că BEI este un partener important al României în implementarea proiectelor din PNRR. 

Klaus Iohannis: Într-adevăr, trăim vremuri critice. Un deceniu de schimbări majore a început deja. Securitatea nu mai poate fi considerată de la sine înțeleasă în Europa, în urma războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei.

Prețurile energiei au crescut și securitatea aprovizionării a fost amenințată. Inflația afectează bunăstarea economică a cetățenilor noștri. Este nevoie urgentă de acțiune climatică. Cu toate acestea, acțiunea noastră decisivă pentru tranziția verde întâmpină încă obstacole. La fel și pentru tranziția digitală. Economiile globale se confruntă cu creșterea nivelului datoriilor și cu o încetinire a creșterii, ambele contribuind la sporirea vulnerabilităților macroeconomice şi reducerea interesului pentru investiții.

Sustenabilitatea financiară se află sub o nouă presiune. Dependențele în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare, în special pentru materiile prime, au devenit o vulnerabilitate majoră pentru economia post-pandemie.

Ca urmare a acestor lucruri, economia globală devine din ce în ce mai fragmentată. Globalizarea se confruntă cu provocări serioase. Pe scurt – incertitudinea pare să fie certitudinea acestui deceniu. Toate acestea ne obligă să ne adaptăm mai repede decât înainte. Cei care sunt capabili să o facă și chiar să fie cu un pas înainte vor deveni mai puternici, mai rezilienți și mai pregătiți pentru viitor.

Vă voi împărtăși astăzi viziunea țării mele despre cum putem face ca acest lucru să se întâmple în Europa.

Trei lucruri vor fi esențiale: În primul rând – adaptabilitatea prin soluții rapide la provocările actuale, păstrând în același timp obiectivele noastre strategice.

În al doilea rând - unitatea de acțiune. Într-o lume fragmentată, Uniunea Europeană poate reuși numai dacă statele membre rămân unite.

În al treilea rând – să rămânem loiali valorilor noastre fundamentale. În acest moment critic, trebuie să acționăm decisiv pentru a consolida Europa atât în interior, cât și pe scena globală. Doamnelor și domnilor, Construirea rezilienței începe acasă.

Coeziunea noastră internă este nucleul forței noastre – aceasta trebuie păstrată în mod prioritar. Această nouă eră economică necesită deja investiții masive în tranziția verde și cea digitală, în special prin noi tehnologii curate inovatoare și competitive.

În fața incertitudinii actuale, pentru a evita un decalaj de investiții și inovare, Uniunea Europeană trebuie să rămână o destinație atractivă. Și este de datoria noastră, ca state membre, să contribuim la o Europă stabilă, coerentă și prosperă, cu o economie solidă și o industrie competitivă. Economia românească își joacă activ rolul în aceste eforturi.

Vedem contextul actual ca un catalizator pentru ambițiile noastre către un viitor digital, verde și sustenabil și o oportunitate de a stimula investițiile în energie, transport, agricultură, infrastructură de sănătate și tehnologie.

Fondurile și investițiile europene au fost sursa prosperității României de mai bine de 15 ani, stimulând vizibil PIB-ul nostru, creșterea economică și modernizarea țării. Am lucrat în mod constant la reforme, concentrându-ne pe coeziune și reducerea decalajelor de dezvoltare față de statele care sunt membre mai vechi ale Uniunii Europene.

Rezultatele sunt vizibile. PIB-ul nostru pe cap de locuitor exprimat în puterea de cumpărare este de aproximativ 75% din media UE în 2022. Ultimele date au confirmat că avem o economie rezilientă. Am avut una dintre cele mai mari rate de creștere economică în 2022 și ne-am dovedit a fi una dintre cele mai performante, profitabile și stabile piețe din Europa de Est.

Comunitatea noastră de afaceri investește deja în combaterea schimbărilor climatice și percepe tranziția către o economie verde ca pe o reală oportunitate. Doamnelor și domnilor, Prognozele globale sunt optimiste cu privire la perspectivele noastre viitoare ca a doua economie ca mărime a Europei de Est și un exemplu de creștere în regiune.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, Planul nostru Național de Redresare și Reziliență, precum și alte fonduri sau programe UE, precum InvestEU, rămân factori de creștere și catalizatori pentru investiții puternice în țara noastră. Banca Europeană de Investiții este un partener important în implementarea acestor proiecte, care sunt esențiale pentru sprijinirea dezvoltării durabile a economiei noastre – de la proiecte economice de anvergură la IMM-uri, energie, educație, dezvoltare urbană sau conectivitate.

Salutăm în mod deosebit angajamentul financiar al Băncii Europene de Investiții față de Planul REPowerEU, contribuind la securitatea energetică și deschizând calea către o economie verde și rezilientă a viitorului. Extinderea accesului la finanțare pentru micro-întreprinderi, fermieri și mediul de afaceri din toată țara și evitarea concentrării excesive asupra pilonilor de dezvoltare rămân la fel de cruciale ca și schimbul de bune practici financiare.

Un sprijin suplimentar pentru proiectele de infrastructură municipale ar fi, de asemenea, binevenit. Dacă eforturile noastre interne ar trebui ghidate de nevoia de a păstra coeziunea și de a spori reziliența economiilor noastre, acțiunea noastră globală ar trebui definită printr-un cuvânt cheie – încredere.

Politicile economice de încredere trebuie să aducă mai multă competitivitate economică, pentru o creștere economică durabilă în Uniunea Europeană. Am văzut în zilele noastre cum dependențele economice se pot transforma cu ușurință într-un precursor al instrumentelor de șantaj. 2022 ne-a învățat că orice, de la energie la alimente poate fi utilizat ca armă.

Cetățenii noștri nu ar trebui să plătească prețul economic al unor astfel de acțiuni destabilizatoare. Cu toate acestea, nici izolarea și nici protecționismul nu pot fi răspunsul. Piețele conectate, concurența globală loială, schimbul de tehnologie și know-how – toate acestea sporesc productivitatea și generează prosperitate. Pe scurt – costul tranziției verzi și digitale va crește, iar competitivitatea europeană va plăti prețul dacă vom tăia legăturile globale. Totuși, trebuie să alegem cu atenție aceste legături. Noua realitate geopolitică necesită trecerea de la o abordare bazată exclusiv pe costuri la o abordare mai orientată spre încredere – cu alte cuvinte, îndepărtarea de actorii globali care nu sunt de încredere și avansarea către o diversificare sigură. Doamnelor și domnilor, În primul rând, legăturile noastre cu partenerii noștri cei mai apropiați rămân o prioritate.

Cooperarea transatlantică este crucială – Statele Unite ale Americii împărtășesc obiectivele noastre. De asemenea, trebuie să ne apropiem de parteneri din întreaga lume, din Asia, America Latină sau Africa. Influența noastră politică globală trebuie să corespundă puterii noastre economice. Pentru a face acest lucru, trebuie să fim mai prezenți și parte a soluției în crizele internaționale.

Cheia este să găsim un teren comun pe care să putem construi împreună. Ca un exemplu de soluție europeană la crizele globale, 1 miliard de euro au fost mobilizați pentru Culoarele de Solidaritate, pentru a consolida securitatea alimentară globală și a sprijini economia Ucrainei. Pentru ca influența noastră politică globală să corespundă cu puterea noastră economică, Uniunea Europeană trebuie, de asemenea, să își adapteze oferta de investiții economice și ecologice. Instrumente precum Acordurile de liber schimb și inițiative precum Parteneriatele industriale sau un posibil club al materiilor prime critice trebuie să fie pe deplin valorificate și explorate în continuare.

Salutăm contribuția Băncii Europene de Investiții la aceste eforturi prin Fondul dedicat Global Gateway, care sprijină proiecte de infrastructură cu impact ridicat, energie curată și dezvoltarea umană în întreaga lume.

În ceea ce ne privește, în decembrie anul trecut am convenit, împreună cu partenerii noștri din Azerbaidjan, Georgia și Ungaria, să dezvoltăm un cablu submarin de electricitate verde la Marea Neagră, parte a priorităților de investiții ale Global Gateway. Acest lucru va contribui la sporirea securității energetice în regiune și în Europa. Uniunea Europeană are instrumentele potrivite pentru a se adapta la acest deceniu al schimbărilor și pentru a contribui la modelarea lumii de mâine într-un mod durabil, potrivit pentru generațiile viitoare. Depinde de noi, statele membre, împreună cu parteneri precum Banca Europeana de Investiții, să conlucrăm pentru realizarea acestui obiectiv. Cu potențialul, creativitatea și generația sa tânără dinamică, România, țara mea, este pregătită să contribuie cu aceste soluții concrete pentru o Europă adaptată pentru viitor.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri