Iohannis, mesaj într-o zi neagră din istoria României: Să nu neglijăm riscul ca manifestările de ură să-şi croiască drum în societate

Data actualizării: Data publicării:
klaus-iohannis-presidency2

Președintele Klaus Iohannis a transmis duminică un mesaj cu prilejul comemorării Pogromului din Iaşi, șeful statului transmițând că "riscul ca manifestările de ură, antisemitismul, rasismul, naționalismul și extremismul să-și croiască încet un drum în societatea noastră nu trebuie să fie neglijat".

„Comemorăm, astăzi, un episod tragic și întunecat – pogromul din Iași – dintr-un dureros și copleșitor capitol de istorie din trecutul nostru – Holocaustul. Acum 78 de ani, pe străzile Iașului, era în plină desfășurare o campanie diabolică de persecuție, capturare și exterminare a populației evreiești. Lichidarea fizică a evreilor din Capitala Moldovei făcea parte dintr-un plan crud și laș care i-a vizat, de asemenea, pe evreii din Basarabia și Bucovina. Pe străzile și în împrejurimile vechiului târg pașnic și liniștit a avut loc un măcel de o brutalitate greu de imaginat pentru o societate modernă: pe trotuare, în spații deschise, în incinta unor instituții publice, în ”trenurile morții” și-au dat ultima suflare mulți dintre cei care astăzi se odihnesc în Cimitirul Evreiesc din Iași", a transmis președintele, în mesaj.

Klaus Iohannis arată că avantajul timpurilor pe care le trăim este că putem vorbi liber și deschis despre ce a însemnat cu adevărat Holocaustul și nesfârșita tragedie a evreilor europeni și "putem onora victimele dând glas memoriei lor și putem restabili adevărul exilând minciuna, interpretarea tendențioasă, banalizarea crimei".

"România se schimbă și generațiile tinere oferă dovada că înțeleg nevoia de a mărturisi adevărul dureros despre propria istorie. Voi continua să fiu un susținător al proiectului unui Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului, întrucât existența unui astfel de muzeu în Capitală ar fi o dovadă de asumare a responsabilității, de afirmare a coeziunii dintre noi și, mai ales, o sursă de speranță că toleranța și nediscriminarea, care au stat la baza edificiului societății noastre renăscute în 1989, sunt în continuare valori fundamentale", mai susține președintele.

Șeful statului avertizează însă, în mesaj, asupra revenirii manifestărilor de ură, dând exemplul distrugerii cimitirelor evreiești.

"Riscul ca manifestările de ură, antisemitismul, rasismul, naționalismul și extremismul să-și croiască încet un drum în societatea noastră nu trebuie să fie neglijat. Acțiunile de distrugere a unor cimitire evreiești care au avut loc recent în România confirmă existența acestui pericol. Nu avem voie să lăsăm astfel de momente să umbrească rezultatele pe care le-am obținut în ultimele decenii.

Din acest motiv, trebuie să fim fermi și să acționăm energic în lupta împotriva antisemitismului și a intoleranței. (...) În perioada următoare, prin Acordul național politic pe care l-am propus, mă aștept ca decidenții politici să respecte, să sprijine și să susțină demersurile de consolidare a parcursului european al României și de întărire a proiectului european. În acest parcurs proeuropean intră fără discuție apărarea memoriei Holocaustului și sancționarea acțiunilor extremiste", transmite Klaus Iohannis.

În final, președintele arată că mesajul său este că toleranța, respectul și solidaritatea sunt elemente esențiale, definitorii, care stau la baza societății românești contemporane, principii care trebuie cultivate și apărate. "Doar așa putem menține pacea socială și contribui la a păstra nealterată memoria traumatică drept un avertisment că masacre precum cel de la Iași nu se vor mai repeta vreodată", mai transmite Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri