Iohannis: Parlamentul a ajuns într-o zonă populistă

Data publicării:
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a precizat, referindu-se la amendamentele privind majorările de salarii adoptate de comisiile de specialitate din Camera Deputaților, că „aceste lucruri trebuie foarte bine cântărite” și că Parlamentul a ajuns într-o zonă „în care nu trebuia să ajungă”.

Klaus Iohannis
Sursă foto: presidency.ro

Întrebat dacă va promulga legea prin care OUG nr. 20/2016 a fost modificată în sensul majorării cu 15% a salariilor din sănătate și educație, șeful statului a răspuns că așteaptă întâi votarea în plenul Camerei. Totuși, președintele Klaus Iohannis a precizat că „e greu să spui că eși de acord cu majorări votate pe ultima sută de metri înainte de alegeri”. „Parlamentul a ajuns într-o zonă populistă în care nu trebuia să ajungă. Aceste lucruri trebuie foarte bine cântărite. (...) De aceea, am recomandat mai demult ca în aceste ultime zile să nu se discute chestiuni care trebuie discutate într-un mod așezat”, a mai declarat șeful statului.

Președintele s-a referit în notă critică și la proiectul de lege privind eliminarea a 102 taxe, adoptat tot în ritm accelerat de Parlament, la inițiativa liderului PSD, Liviu Dragnea. „Despre legea cu cele 102 taxe, legea este în analiză, aici cred că trebuie discutat un pic mai nuanțat. Este bine să se renunțe la unele taxe, dar de aici până la o procedură de ultra-urgență, care nu permite nicio discuție publică, nicio evaluare serioasă, este cale lungă”, a precizat Iohannis.

În opinia președintelui, se pot găsi soluții de eliminare a majorității taxelor, dar în privința taxei radio-tv lucrurile sunt mai complicate, mai ales că au fost formulate mai multe solicitări de nepromulgare a legii. „Voi da un răspuns la această chestiune atunci când este termenul, cred că în 15 noiembrie”, a declarat șefului statului, adăugând că, până atunci, intenționează să organizeze „cel puțin o dezbatere publică”, pentru a vedea dacă „e mai bine să păstrăm taxa sau e mai bine să renunțăm la ea”.

Președintele a mai precizat că nu a discutat cu premierul Dacian Cioloș „această speță”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri