Iohannis: Pentru a avea „o ţară ca afară”, avem nevoie de universităţi ca afară

Data actualizării: Data publicării:
Iohannis_deschide an

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, la Constanţa, la ceremonia de deschidere a noului an universitar, că pentru a avea „o ţară ca afară”, sintagmă pe care o auzim de multe ori, este nevoie în primul rând de universităţi ca afară, care promovează adevărul, gândirea critică şi moralitatea. Șeful statului a criticat, totodată, inexistența unei baze de date publice cu lucrările de doctorat și a făcut referire la situații recente, când „idei năstrușnice” au fost transformate în acte legislative „care nu au nicio legătură unele cu altele”.

Iohannis_deschide an
Sursă foto: presidency.ro

De foarte multe ori auzim sintagma «vrem o țară ca afară». Se poate! Dar, pentru a avea «o țară ca afară» avem nevoie în primul rând de universități ca afară. Universități care promovează adevărul, gândirea critică și moralitatea în toate activitățile lor”, a declarat președintele.

Klaus Iohannis a mai spus că i-ar plăcea dacă universităţile ar ajuta la demontarea diverselor mituri nefondate. Printre acestea, cel conform căruia prea mulţi tineri merg la facultate, când, de fapt, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punctul de vedere al tinerilor de 30-34 de ani care au terminat studii superioare. „Nu înseamnă însă că trebuie să încurajăm existența unor universități cu grave probleme de management educațional doar de dragul statisticii. De asemenea, nu trebuie să neglijăm dezvoltarea unor rute profesionale, pe model dual, care să reprezinte o alternativă reală și cu recunoaștere socială și materială”, a completat șeful statului.

Președintele a precizat că universitățile pot deveni „un reper moral și o ancoră a statului de drept” doar dacă au „o reputație solidă, bazată pe un nivel ridicat de credibilitate”.

„Ani de-a rândul, această credibilitate a fost zguduită de o serie de scandaluri de plagiat. Din nefericire, chiar și astăzi găsim scuze pentru a nu avea o bază de date publică a lucrărilor de doctorat. De asemenea, nu avem o soluție permanentă pentru acreditarea școlilor doctorale. Toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolvenților noștri pe plan internațional, punându-i în dezavantaj chiar pe tinerii care au depus eforturi considerabile pentru a-și finaliza studiile cu succes”, a declarat Iohannis.

Șeful statului a mai spus că „nu este de acceptat” ca statul să-și „bată joc” de eforturile celor care au muncit pentru a-și finaliza studiile „din dorința de a proteja reputația personală a unui număr de indivizi care și-au dorit o carieră sau un titlu academic pentru care nu au fost realmente pregătiți”.

Președintele a subliniat și că este nevoie de predictibilitate în sistemul de învățământ, „deoarece nu ne mai putem permite transformarea tuturor ideilor năstrușnice despre educație în acte legislative care nu au nicio legătură unele cu altele și cu atât mai puțin cu o strategie mai amplă în domeniul educației și cercetării”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri