Sari la conținut

Iohannis: Proiectul privind plagiatele nu se va opri în acest punct

Preşedintele Klaus Iohannis spune că este clar că „nu se va opri în acest punct parcursul” proiectului de lege de modificare a OUG privind doctoratele, care a trecut de Senat fără o dezbtare şi fără a ţine cont de toate punctele de vedere. Legat de demisia preşedintelui CNATDCU, Viorel Barbu, şeful statului a spus că o interpreteză ca pe un protest faţă de modul în care Senatul a votat această lege, „în procedură de extraurgenţă”.

Întrebat, joi, despre demisia preşedintelui Consiliului Naţional pentru Atestarea Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), preşedintele Klaus Iohannis a spus că a interpretat acest gest ca fiind un „protest faţă de modul în care Senatul a ştiut, în procedură de extraurgenţă, să modifice un act normativ care ar fi fost bine să fie cel puţin dezbătut pe larg, dacă nu chiar mai mult”.

El a mai spus că „este clar” că parcursul acestui proiect privind plagiatele „nu se va opri în acest punct”.

„Fără o dezbatere şi fără a ţine cont de toate punctele de vedere, sunt convins că parcursul acestei legi nu ser va opri în acest punct”, a mai afirmat preşedintele, arătând că nu este treaba sa, ci a Parlamentului, să găsească o soluţie în privinţa acestei legi.

Senatorii au respins, luni, cu 90 de voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” şi şase abţineri, cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, fiind menţinute modificările comisiei de învăţământ, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, CNATDCU rămânând o instanţă de recurs.

În urma acestui vot, preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, a demisionat, acesta declarând, marţi, pentru News.ro că a renunţat la funcţie în condiţiile în care Senatul a votat legea privind plagiatul, iar el nu vrea să conducă o „instituţie decorativă”.

Guvernul a depus, joi, la Curtea Constituţională (CCR) o sesizare privind proiectul de lege de modificare a OUG privind doctoratele. Şi PNL a depus la CCR o sesizare care vizează modul în care a fost adoptată legea.