Iohannis: Românii sunt mai uniţi ca niciodată, independenţa justiţiei nu poate fi negociată

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis tribuna presidency

Şeful statului a adresat, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Constituţiei României, prilej cu care Klaus Iohannis cerut instituţiilor statului să lupte pentru buna guvernare şi a atras atenţia că lupta anticorupţie şi integritatea în funcţiile publice "nu pot fi negociate, îngrădite sau eliminate".

Mesajul integral al preşedintelui Klaus Iohannis:

„În orice democrație, Constituția este expresia cea mai înaltă a valorilor unei națiuni și asigură acea legătură de încredere între cetățeni și instituțiile statului, esențială pentru dezvoltarea solidă și durabilă a oricărei societăți.

Sub imperiul Legii Fundamentale, de la a cărei adoptare prin referendum sărbătorim astăzi 26 de ani, românii se dovedesc mai uniți ca niciodată în jurul unor principii fundamentale, pentru a căror respectare militează activ, fără a mai accepta niciun pas înapoi. Promovarea statului de drept și a independenței justiției, lupta împotriva corupției, asigurarea integrității în funcțiile și demnitățile publice sunt valori constituționale care nu pot fi negociate, îngrădite sau eliminate.

Ca Președinte al României, în temeiul atribuțiilor de a veghea la respectarea Constituției, îndemn toate instituțiile statului să țină cont nu doar de litera, ci și de spiritul Legii Fundamentale, condiție indispensabilă pentru buna guvernare a societății românești.” Detalii AICI.

Un semnal venit la capătul unei săptămâni tensionate

Aceasta este prima ieşire publică a preşedintelui Iohannis după câteva zile de foc în Parlament.

*Miercuri. Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată pe articole într-o şedinţă maraton, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ. Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă. Detalii AICI.

Ziua s-a încheiat cu un protest spontan în faţa Palatului Parlamentului şi apelul la noi proteste în zilele următoare. Detalii AICI.

*Joi. Social-democratul Florin Iordache a depus un proiect de modificare a Regulamentului Camerei în sensul scurtării la maximum a dezbaterii parlamentare și votului pe propunerile formulate de aleși. Ce ar fi însemnat o astfel de modificare în cazul zilei de miercuri, când deputații au petrecut peste 10 ore în plen, din care circa opt ore au fost dedicate pronunțării asupra a 738 de amendamente și 112 articole? Că, după cele 70 de minute alocate dezbaterii prin decizia liderilor de grup, s-ar mai fi dat doar două voturi: asupra celor 302 amendamente admise și, respectiv, asupra proiectului de lege în ansamblu. Două voturi în loc de 850. Detalii AICI.

*Tot joi. Votul şi discuţiile au continuat în comisia specială pentru legile justiţiei, condusă de Florin Iordache, aducându-se noi breşe în legislaţia de specialitate. Detalii AICI

*Apelurile la proteste masive pentru blocarea modificărilor aduse legilor justiţiei s-au înmulţit în ultimele 48 de ore. Detalii AICI şi AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri