Iohannis sesizează CCR pe legea administrației publice locale și statutul aleșilor locali

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis
Foto: Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale, vineri, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, informează Agerpres

iohannis summit ue2 - presidency
FOTO: presidency

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că această lege cuprinde reglementări neclare, imprecis redactate, ce contravin normelor şi principiilor constituţionale şi încalcă prevederile mai multor articole ale Constituţiei.

Pe 11 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a contestat prima dată la CCR actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, care instituie o nouă procedură referitoare la validarea, ulterior constituirii consiliului local, a mandatelor de consilier local. În februarie, Curtea Constituţională a României a admis miercuri sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la modificările aduse Legii administraţiei publice locale.

Parlamentari de la PSD, UDMR, PNL și PMP au depus pe 12 martie un nou proiect de modificare a Statutului aleșilor locali, astfel încât aceștia să beneficieze de pensii speciale, după modelul senatorilor și deputaților. O încercare similară a fost și în 2016, dar a fost stopată de Curtea Constituțională, sesizată de Guvernul tehnocrat de atunci.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri