Iohannis: "Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea"

Data actualizării: Data publicării:
iohannis

Președintele Klaus Iohannis atrage atenția Guvernului Grindeanu că nu poate trece peste voința cetățenilor și solicită Executivului PSD-ALDE să abandoneze demersurile privind grațierea și modificarea Codurilor penale.

IOHANNIS PRESIDENCY

Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democrație solidă este una în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că dețin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situații care a scos zeci de mii de români în stradă”, arată președintele Klaus Iohannis, într-o postare pe Facebook.

Protestele din ultimele două săptămâni au fost criticate de reprezentanții puterii. „Sunt foarte respectuos cu dreptul cetăţenilor de a manifesta în stradă. Singura chestiune la care vreau ca toţi să reflectăm este legitimitatea şi reprezentativitatea. Este corect ca agenda unui guvern să o facă strada? (...) Poate să fie şi 100.000 de persoane. Care este reprezentativitatea unei asemenea manifestaţii?”, se întreba președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în urmă cu câteva zile.

Ulterior, după mitingul amplu de duminică seara, co-președintele ALDE a mai spus: „Eu am o responsabilitate in plus, ca majoritate care trebuie sa guvernez aceasta tara si sa conduca Parlamentul. Din acest motiv gandim foarte bine contramasurile pe care trebuie sa le adoptam”.

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a vorbit, duminică seara, după ce pe străzile Bucureștiului au mărșăluit circa 50.000 de oameni, despre o așa-zisă „agresivitate verbală” în rândul manifestanților. „De o perioadă de timp, şi nu neapărat în ultimele luni, parcă în România argumentul tonalităţii e mai important decât argumentul în sine. (...) Cum nu cred în agresivitatea pumnului, nu cred nici în agresivitatea cuvântului. Toate lucrurile acestea, dacă ţi le prezinţi corect, argumentat şi fără o tonalitate (...) ridicată, pare în România că eşti moale. Nu mi se pare că argumentele însoţite de agresivitate - agresivitate verbală, nu vorbesc de altceva - sunt cele care trebuie să primeze. (...) De multe ori, această hiperbolizare a binelui şi fanatismul în a crede că ceea ce gândeşti tu e corect s-ar putea să ducă la rău”, a declarat Grindeanu la un post de televiziune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri