Iohannis, vizită oficială în Secuime: "Autonomia pe criterii etnice nu este de dorit"

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis, receptie - presidency.ro 1
Foto: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis face o vizită oficială în judeţele Harghita şi Covasna, fiind prima de acest fel efectuată în ultimii ani de un şef al statului. Iohannis participă la o dezbatere organizată la sediul Consiliului Judeţean Harghita, în timpul căreia a primit un steag secuiesc, moment în care a răspuns gestului oferind tricolorul românesc. Pe fond, Klaus Iohannis a atins cele trei subiecte sensibile în zonă - descentralizarea, regionalizarea şi autonomia pe criterii etnice.

Klaus Iohannis, receptie - presidency.ro 1
Foto: Presidency.ro

"Au trecut mulţi ani de când un preşeditne a păşit aici într-o vizită oficială", a remarcat preşedintele Klaus Iohannis, în deschiderea alocuţiunii pe care a ţinut-o, marţi, la Consiliul Judeţean Harghita. Acolo, şeful statului a apreciat echilibrul dovedit de majoritatea aleşilor locali din Harghita şi Covasna, considerând că aceştia au reuşit să creeze"o punte între actul decizional local şi central", arătând totodată că "doar împreună putem să construim o Românie prosperă". Agenda de azi a preşedintelui, AICI.

După această introducere, în care preşedintele a mai subliniat potenţialul mare pe care îl au judeţele Harghita şi Covasna, dar şi restanţele acestora, Klaus Iohannis a intrat în subiectul considerat, în general, a fi cel mai delicat.

"Există trei teme politice la care cred că aşteptaţi să mă refer: descentralizarea, regionalizarea şi autonomia (...). Cred că descentralizarea este obligatorie, fiindcă aleşii locali ştiu cel mai bine de ce are nevoie comunitatea şi trebuie să dispună de instrumentele necesare. (...) Regionalizarea este de dorit, dar numai dacă se face în aşa fel încât să ducă la modernizarea administraţiei şi dacă duce la crearea de noi locuri de muncă, prin creştere economică (...). Autonomia locală şi regională ajută, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit fiindcă ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european", a transmis Iohannis. Acesta a subliniat faptul că, la nivelul UE, "chiar se recomandă" ca în procesele de regionalizare şi descentralizare să nu se recurgă la delimitări pe criterii etnice.

Nu în ultimul rând, şeful statului s-a referit şi la folosirea limbii române în zonă. Toate detaliile AICI.

Justiţia şi medierea

Intervenţia lui Klaus Iohannis a fost precedată de alocuţiunile lui Borbely Caba, în calitate de gazdă şi preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, şi de Tamas Sandor, şeful CJ Covasna.

"Ne dorim să fiţi mediator în relaţia minoritate-majoritate", i-a transmis Borboly Csaba lui Klaus Iohannis.

"Domnule preşedinte, Noi nu vrem autonomie pe criterii etnice. Noi vrem autonomie pentru bunpstarea şi pacea în regiune, o autonomie de tip Uniune Europeană, ca să dau un exemplu, de tipul Tirolului de Sud", a fost şi mesajul lui Tamas Sandor. Acesta a avut şi o intervenţie dură la adresa justiţiei, spunându-i şefului statului că liderii din Secuime sunt persecutaţi de justiţie, "din motive necunoscute".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri