Iohannis: Vom avea forțe și echipamente prepoziționate pentru o prezență imediată a trupelor NATO când e nevoie

Data publicării:
nato marea neagra armata nava marina soldati
Foto: Profimedia Images

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că desfășurarea militarilor și echipamentelor NATO în România poate dura luni, chiar ani de zile dar importantă este pregătirea acestora în poziții gata de mobilizare imediată atunci când este nevoie.

„Avem un număr important de militari aliați deja acum în România și ne așteptăm în lunile următoare să crească aceste număr pentru a ajunge la capacitatea operațională pentru grupul de luptă, de exemplu, care va fi condus de Franța.

În continuare, dacă se hotărăște, și se pare că așa va fi, că ele vor fi completate sau mărite sau îmbunătățite la nivel de brigadă, cu siguranță vom avea mult mai mulți militari. Însă aceste lucruri nu se vor întâmpla de pe o săptămână pe alta. Aceste mișcări durează luni, câteodată chiar ani de zile. Însă pentru noi nu este important să avem mâine încă 1.000 de soldați aliați. Este important să avem decizia, să ne pregătim temeinic și să avem trupe care colaborează foarte bine împreună.

Nu vom avea doar forțe prealocate, adică militari care vor știi că în caz de ceva să vină în România, vom avea și echipamente prepoziționate, asta însemnând că anumite echipamente care au o mobilitate redusă vor fi poziționate destul de aproape ca atunci când este nevoie de o prezență imediată a trupelor să existe simultan și o mișcare de trupe și o mișcare de echipament. Aceste lucruri trebuie foarte bine pregătite. Mobilitatea militară este o temă foarte importantă pe care și eu am abordat-o de multe ori, ține de organizarea militarilor dar și de infrastructura critică de autostrăzi, căi ferate iar toate acestea vor trebui să primească un accent special în vederea consolidării flancului Estic”, a afirmat președintele României.

Klaus Iohannis a reamintit că România a decis să aloce 2,5% din PIB pentru apărare și că acest lucru se va întâmpla începând cu bugetul pe 2023.

„Cu siguranță vorbim aici de un plan care va dura cel puțin 10 ani, fiindcă aceste acțiuni de modernizare, de dotare, de pregătire superioară a militarilor nu se întâmplă într-un an sau doi. Este vorba de așa-numite programe multianuale și aici vrem să schimbăm lucrurile și nu doar să alocăm 2,5% din PIB pentru apărare ci o parte semnificativă din această sumă să fie alocată pentru investiții, deci pentru dotarea propriu-zisă”, a afirmat Iohannis.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri