Ion Iliescu, la Digi24: A procedat corect Guvernul să apeleze la Parlament pe tema Roșia Montană

Data publicării:
ION ILIESCU-MEDIAFAX

Fostul șef al statului apreciază drept „înțeleaptă” decizia Executivului de a pune pe masa aleșilor din Parlament proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roșia Montană.

În acest context, Ion Iliescu, președinte de onoare al PSD, a declarat, la Digi24, că Legislativul trebuie să declanșeze o dezbatere cu specialiștii în domeniu, chiar cu Academia Română, care să vină cu informații corecte, iar decizia să fie luată în cunoștință de cauză.

„Este și important ca în Parlament să nu fie o debatere superficială, că, de altminteri se pronunță foarte mulți oameni în necunoștință de cauză. Pe baza unor asemenea abordări și influențe de ordin sentimental, în secolul al XIX-lea exista opoziție masivă împotriva industriei și industrializării: Cei ce vin pe drum de fier, toate păsările pier, ne amintim foarte bine”, a afirmat Ion Iliescu.

Întrebat dacă există suficiente informații de ordin tehnic care să înlesnească o decizie pro sau contra, Ion Iliescu a răspuns: „În primul rând există experiența internațională, nu suntem singurii care ne ocupăm cu așa ceva - iar exploatarea aurului la noi are o experință istorică, de peste două mii de ani - dar cu tehnologii care au evoluat. Alții sunt mai avansați din acest punct de vedere, inclusiv cu folosirea cianurilor și lumea se sperie de acest lucru, cianura, dar ea se folosește în tehnologie. Numai că trebuiesc luate măsurile adecvate, altminteri nu se mai dezvolta industria în lume”.

Fostul președinte a evitat să își exprime punctul de vedere personal pe această temă.

Întrebat de ce nu a fost declanșată o astfel de dezbatere până acum, Ion Iliescu a răspuns că până acum au fost abordări mai mult de ordin sentimental și conjunctural.

În ceea ce privește decizia personală a președintelui PNL, Crin Antonescu, președinte al Senatului, de a nu susține acest proiect, așa cum a anunțat luni, Ion Iliescu consideră că „este de înțeles, oamenii își dau seama că nu se pricep”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri