Ion Iliescu: Pe cine reprezintă un guvern de tehnocrați?

Data publicării:
iliescu

„Ne aflăm într-un moment critic în dezvoltarea regimului politic românesc. Și el nu are cum să nu se reflecte în plan economic și social. Pe cine reprezintă un guvern de 'tehnocrați', cine îl controlează, democratic, așa cum scrie în Constituție, când nu mai știm cine și-l asumă politic, cine este puterea, cine opoziția, care îi este programul? În Parlament se votează fără o minimă dezbatere legi cu impact determinant asupra vieții oamenilor. 'Societatea civilă' a luat locul cetățenilor, și schimbă guverne, impune programe, numește miniștri, creează instituții. Minorități agresive promovează interese private, în dauna interesului public. Nu așa ceva am vrut în decembrie 1989”, a scris Ion Iliescu, duminică, pe blogul său și intitulată.

Fostul președinte mai consideră că Revoluția Română a fost un „mare moment de demnitate” al poporului român iar moștenirea este reprezentată de democrație, „care însă nu este un dat”.

„Pentru ea trebuie luptat permanent. Pentru că știm ce înseamnă lipsa ei. Și nu putem accepta revenirea la totalitarism. La fel de periculos este procesul de golire de conținut a democrației, marginalizarea instituțiilor ei fundamentale, Parlamentul, în special, transformarea partidelor politice într-un soi de spectatori, menite doar să dea impresia de pluralism politic, și, ceea ce nu putem accepta, deposedarea poporului de suveranitatea sa, prin anularea, pe diverse căi, a votului său”, subliniază Iliescu.

El consideră că sărăcia este „principala amenințare internă, de natură economică și socială” și adaugă că e nevoie „mai mult că oricând de solidaritate socială și națională”.

„Toate aceste probleme se pot rezolva doar dacă rămânem o democrație funcțională, și fiecare își face datoria de cetățean. Refuzul politicii este o falsă soluție. El nu va face decât să accentueze criza democrației. (...) Cert este că avem nevoie de un nou proiect de țară, care să reflecte schimbările din ultimii 26 de ani, noul statut al României. Este necesar un consens asupra proiectului de viitor al României. Consens pe care numai politicul îl poate construi. Pentru asta partidele ar trebui să se democratizeze, să fie deschise către societate, să reprezinte cu adevărat interesele cetățenilor. (...) Este momentul unei alte asumări de responsabilitate, pentru dezvoltarea României și pentru un viitor mai bun”, conchide fostul șef de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri