Scandalul Ion Iliescu - „Le Figaro”: Fostul președinte dezminte declarațiile; jurnalistul are înregistrarea

Data actualizării: Data publicării:
Ion Iliescu
Ion Iliescu Foto: captură TV

PSD traversează cea mai gravă criză politică din istoria sa, consideră Ion Iliescu. Fostul președinte reacționează la ceea ce se întâmplă acum în partidul pe care l-a condus ani de zile, însă o face pentru presa străină, mai precis pentru „Le Figaro” care îi inserează declarațiile într-un amplu articol-reportaj intitulat „România, țara unui singur partid”. Articolul din „Le Figaro” este contestat, însă, de fostul lider al social-democraților. Ion Iliescu susține că nu a făcut asemenea declarații. Numai că jurnalistul care l-a intervievat, Paul Cozighian, spune, la rândul său, că are înregistrarea și e gata să o facă publică.

170316_ION_ILIESCU_PG_REVOLUTIE_03INQUAM_PHOTOS_Liviu_Florin_Albei_
Foto: Inquam Photos / Lviu Florin Albei

ACTUALIZARE. Reacție din partea lui Paul Cozighian, jurnalistul de la „Le Figaro” care l-a intervievat pe Ion Iliescu: el spune că are înregistrarea interviului şi că o va publica. Precizările jurnalistului vin după ce fostul președinte Ion Iliescu a dezmințit afirmațiile care îi sunt atribuite în articolul apărut în „Le Figaro”.  Paul Cozighian spune că interviul a fost realizat în noiembrie și că Gelu Voican Voiculescu a fost cel care a ajutat la obţinerea interviului, care s-a desfăşurat în limba franceză şi care este înregistrat. Jurnalistul este de părere că Ion Iliescu nu îşi mai aminteşte declaraţia. Mai multe detalii, AICI. 

ACTUALIZARE. Într-o postare pe blogul său, Ion Iliescu dezminte că ar fi făcut declarațiile care îi sunt atribuite de „Le Figaro”. Nu neagă că ar fi stat de vorbă cu jurnaliștii publicației franceze, dar sugerează că i-au fost distorsionate spusele într-un „soi de compilație” despre PSD și despre situația politică din România. Fostul președinte acuză că este implicat fără voia sa într-o luptă politică absurdă și pretinde scuze de la publicația franceză. Citiți AICI mesajul complet al fostului lider al PSD.

„Este o perioadă dificilă, confuză pentru partid, care trece prin cea mai gravă criză politică a sa”, a declarat Ion Iliescu jurnaliștilor de la Le Figaro. Aceștia remarcă faptul că fostul președinte nu are niciun pic de stimă pentru Liviu Dragnea, a cărui „situație personală, cu problemele lui juridice, a dat naștere unor fracturi” în PSD, după cum spune Ion Iliescu.

La început, precizează Le Figaro, Ion Iliescu a susținut ofensiva împotriva magistraților anticorupție, cei care au făcut să cadă atâtea capete din PSD, lideri și parlamentari, inclusiv doi foști prim-miniștri. La protestele din ianuarie 2017, reamintește „Le Figaro”, Ion Iliescu l-a criticat public pe președintele de dreapta Klaus Iohannis, care „în loc să-și asume rolul de moderator, a incitat strada și a provocat această anarhie”. Însă lupta s-a transformat inexorabil într-un conflict personal între Liviu Dragnea și o instituție judiciară care îl cercetează în trei dosare, fiind deja condamnat definitiv pentru unul dintre ele, pentru fraudă electorală, și de mai multe ori în al doilea, pentru abuz de putere și angajări fictive, caz în care mai e de judecat ultimul apel, explică „Le Figaro”.

Ca numeroși alți membri PSD, Ion Iliescu crede că, fără îndoială, pentru a rezista, partidul trebuie să întoarcă pagina numită Liviu Dragnea. Fostul președinte preferă să nu spună mai mult. Inteligent, cultivat, Ion Iliescu preferă să sublinieze puterea moștenirii sale, notând, în treacăt, că „în România de astăzi nu există forță alternativă la PSD, nu există o altă forță capabilă să răspundă nevoilor societății”, mai scrie „Le Figaro”.

„Moștenitor al Partidului Comunist, PSD aproape a domnit peste România. Liderul său actual, Liviu Dragnea, administrează țara în funcție de propria sa agendă judiciară. Ordonă, iar partidul, de o disciplină stalinistă, execută. Iar Bucureștiul, care va prezida Uniunea Europeană începând de la 1 ianuarie, i se supune” - așa începe articolul din „Le Figaro”.

Și continuă: „Cu el a început totul și tot cu el a continuat. Ion Iliescu, omul care a făcut să cadă regimul lui Ceaușescu în 1989, după care a păstrat toată puterea timp de un deceniu, a lăsat țării sale o instituție care, chiar și azi, structurează România și o ancorează, mai mult decât alți vecini ai săi din Europa de Est, în trecutul comunist: Partidul Social Democrat. După ce și-a schimbat de mai multe ori numele, așa se numește azi această formațiune construită pe modelul partidelor leniniste de odinioară, cu aceeași disciplină ce le permite liderilor săi să-și impună punctele de vedere întâi în fața tovarășilor lor, apoi în societate și apoi în statul în care se infiltrează puternic. Din 1989, PSD nu a părăsit complet puterea decât patru ani, între 1996 și 2000, iar în 2004 pentru o altă perioadă de trei ani, când a rămas totuși prima forță din Parlament. Această formațiune a dominat, prin urmare, România timp de 22 din cei 29 de ani care au urmat de la căderea Zidului Berlinului”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri