Ion Iliescu: „Piața Universității a fost un protest democratic”. Ce reacții a stârnit declarația fostul președinte

Data publicării:
52cd146795f9cf4832000001

Ion Iliescu susţine că evenimentele din iunie 1990 nu au fost violente, iar disensiunile de atunci au fost aplanate prin înţelepciune şi dialog. Ba chiar a vorbit despre Piaţa Universităţii ca despre un potenţial „ferment al unei mişcări anarhice”. Reacţii au apărut imediat.

Piaţa Universităţii a fost un fenomen izolat, într-un context oarecum echilibrat. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina e o mişcare total diferită şi violentă”, a declarat fostul preşedinte Ion Iliescu. Mai mult, preşedintele de onoare al PSD a ţinut să precizeze că, spre deosebire de Ucraina, în Piaţa Universităţii a fost o manifestare democratică.

De asemenea, Ion Iliescu a delimitat protestele din Piaţa Universităţii de minieriada din iunie 1990: „La Bucureşti am avut un caz total izolat, o manifestare de opoziţie politică, într-o situaţie în care FSN-ul avea o popularitate enormă. Noi nu am făcut din Piaţa Universităţii o problemă. Am lăsat oamenii să-şi descarce energiile în acel perimetru. Nu am căutat să incităm şi să exacerbăm acest fenomen. A fost un protest democratic”.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a reacţiont imediat: nu a fost niciecum vorba despre dialog cu protestarii din Piaţa Universităţii, ci de reprimarea violentă a manifestanţilor. În cele trei zile cât a durat mineriada din iunie 1990, şase oameni au murit şi peste 500 au fost răniţi.

Fenomenul Piaţa Universităţii nu a fost un ferment al unei mişcări anarhice, ci al aspiraţiilor societăţii civile la valorile democratice. Disensiunile, interesat întreţinute de autorităţile de la acea vreme, nu au fost aplanate prin dialog, ci prin reprimarea violentă a manifestanţilor”, a fost reacția IICCMER.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri