Ionel Blănculescu: Actualul președinte al ANAF și-a făcut bine treaba

Data publicării:
blanculescu digi

Invitații au comentat informațiile potrivit cărora actualul preşedinte al instituţiei, Şerban Pop, ar putea să fie înlocuit de secretarul de stat în Ministerul Economiei, Gelu Ştefan Diaconu. Primul are susţinerea PSD, în vreme ce ultimul are girul PNL.

Actualul președinte al ANAF este un tehnocrat, foarte bine pregătit, un fost avocat de business, care cunoaște arhitectura de afaceri, de acolo și rezultatele Administrației fiscale, care au fost foarte bune pentru perioada pe care o traversăm. România se subînscrie efortului european de combatere a evaziunii fiscale, apar zi de zi cazuri extrem de elocvente, care lovesc partea superioară a evaziunii fiscale. Putem spune că acest specialist în colectare și administrare fiscală, Șerban Pop, și-a făcut treaba. Nu avem informația certă că va fi schimbat din funcție. Dacă va fi, probabil va trebui să rămână în zona financiară a statului, pentru că e un bun specialist”, a explicat Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului.

„Motive profesionale nu există, dar având în vedere restructurarea Autorității fiscale sub egida Băncii Mondiale, putem spune că ministrul finanțelor, domnul Chițoiu, poate să numească sau să propună un reprezentat mai apropiat de concepția fiscal liberală, având în vedere că cel propus a lucrat în ANAF, are o legătură strânsă cu ministrul finanțelor. E posibil ca pe noua schemă de restructurare Ministerul Finanțelor să coordoneze întreaga activitate de combatere a evaziunii fiscale, deci se simțea nevoia unui om mai apropiat de ministrul finanțelor”, a adăugat el.

Nu e politică fiscală, ci multă politică. Avem un sistem fiscal complicat, arhaic, peste 130 și ceva de taxe. E într-adevăr un proces de reformă, dar durează de ani și ani, cu Banca Mondială. Nu se implementează nimic, nu facem nimic în această reformă, doar schimbăm oameni. Sistemul fiscal e același”, a declarat Florin Cîțu, consultant financiar.

„Dincolo de luptele intestine de putere, principala problemă e că nu avem o viziune, iar sistemul dă dovadă de o capacitate de rezistență fenomenală. Funcționăm greoi administrativ, găsim o plăcere masochistă în a născoci tot felul de taxe. Un soi de austeritate administrativă, legată de proceduri, un soi de limpezire aplicat în țară nu ar strica”, a declarat Mirel Palada, sociolog.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri