Iordache: I-am spus lui Timmermans că prin modificarea legilor justiției nu afectăm statul de drept

Data actualizării: Data publicării:
iordache3

Președintele comisiei speciale pentru modificarea legilor justiției, Florin Iordache, i-a explicat lui Frans Timmermans, în cadrul întâlnirii cu acesta, că în România politicul nu se amestecă în justiție. Modificările aduse legilor justiției nu afectează statul de drept și nu trebuie să îngrijoreze oficialii de la Bruxelles, spune Iordache. După întâlnire, deputatul PSD a precizat presei că nu știe de existența unui proiect de lege referitor la deciziile CCR despre care Tăriceanu a vorbit cu Timmermans. Șeful ALDE l-a asigurat pe oficialul european că actul a fost adoptat la nivelul ministerului Justiției, în schimb Iordache spune „din știința mea nu există un astfel de proiect”.

„Tocmai prin modificările pe care noi le-am făcut, nu există un amestec al politicului (în justiție – n.red.) și sunt create toate premisele pentru o independență reală a sistemului juridic”, a declarat presei Florin Iordache, după întâlnirea cu oficialul european.

Întrebat dacă l-a convins pe Timmermans că nu trebuie să existe îngrijorări legate de statul de drept în România, Florin Iordache a spus că „toate argumentele pe care noi le-am prezentat, fără îndoială nu există îngrijorări. Răspunsul dumnealui îl vom afla într-o conferință de presă. Noi am venit cu toate argumentele pentru a demonstra că statul de drept nu e afectat și tot ceea ce s-a întâmplat în Parlament, nu am făcut decât să redăm justiției locul său, și independența justiției este reală, nu numai declarativă. Atât timp cât politicul nu intervine în niciun fel în sistemul judiciar din România, acesta este marele câștig al acestor trei legi.

Totuși, oficialii de la Bruxelles nu văd lucrurile așa, iar Florin Iordache, dă vina pe „lipsa de comunicare”: „A fost o lipsă de comunicare. În spațiul public, foarte multe dintre măsurile care au fost exprimate s-a demonstrat că nu sunt reale. Dacă sunt foarte bine informați, prin lipsă de comunicare... nu s-au putut strecura disfuncționalități. Repet, toate acele modificări care suscită nemulțumiri au fost eliminate, iar ceea ce noi avem de făcut la aceste legi, pentru că sunt o parte din sistemul juridic, este să fie în concordanță cu legislația europeană”.

Într-un comunicat de presă publicat după întâlnirea cu Timmermans, Tăriceanu afirmă că la nivelul ministerului Justiției a fost adoptat un proiect de lege referitor la deciziile Curții Constituționale pe Codul penal și Codul de procedură penală. Despre acest lucru, Iordache a spus că „e foarte bine, nu știu”. „Din știința mea, în acest moment nu există un astfel de proiect. Nu știu să fi fost adoptat. Probabil că există, probabil că domnul Tăriceanu a făcut referire că există un proiect aprobat la nivelul ministerului. Știu că în acest moment, la Parlament nu a sosit un astfel de proiect”, a spus Iordache.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri