IPP: Migraţia politică rămâne o problemă pentru care nu s-a luat nicio măsură 

Data publicării:
parlament 5257307-Mediafax Foto-Mihai Dascalescu

 

Potrivit Institutului pentru Politici Publice, "migrația politică" rămâne în continuare o problemă pentru care nu s-a luat nicio măsură politică.

"Cumulat pe cele 3 sesiuni care au trecut din acest mandat, rezultă că 59 de deputați şi senatori (10% din numărul total de parlamentari aleși în decembrie 2012) au migrat cel puțin o dată de la începutul mandatului. Numărul acestora ar putea fi chiar mai mare, dacă ținem cont de faptul că 7 deputați (Andrei Gerea, Nicu Marcu, Viorel Teodorescu, Sorin Teju, Viorel Palaşcă, Nicolae Alexandri și Daniel Chițoiu) au demisionat recent din PNL", arată IPP, citat de Mediafax.

IPP menţionează că, din păcate, în pofida angajamentelor publice monitorizate în ultimii ani, Institutul nu poate anticipa că fenomenul se va opri în sesiunile următoare, fiind influenţat de contextul apropierii sau încheierii campaniilor electorale.

În raportul citat se notează că o consecinţă directă a migrației politice s-a putut observa la începutul sesiunii parlamentare analizate, când grupul PPDD de la Senat a fost desființat oficial, ca urmare a faptului că 3 din cei 7 senatori PPDD au demisionat din partid și s-au înscris în UNPR şi implicit în grupul PSD din această Cameră.

IPP aminteşte că, de asemenea, grupul PDL din Camera Deputaților a pierdut 12 deputați, ca urmare a înscrierii acestora într-un alt partid.

Raportul consemnează, de asemenea, că în sesiunea februarie - iunie 2014 şi-au schimbat partidul, respectiv grupul parlamentar 24 de deputaţi. Dintre aceştia, 10 au trecut de la opoziţie la putere. Alţi 12 s-au declarat neafiliați, ca urmare a demisiei din PDL şi înscrierii în PMP. Un singur deputat neafiliat s-a înscris în grupul PDL.

Aşa cum este consemnat în raport, deputaţii care au demisionat din PPDD şi au trecut la PSD în sesiunea care s-a încheiat sunt: Caloianu Mario-Ernest, Diaconu Andrian-Nicolae, Fonta Nuțu, Moisii Constantin şi Nistor Marioara.

Deputaţii care au trecut de la PNL la PSD sunt Enea Constantin-Cosmin, Holban Titi şi Potor Călin.

În aceeaşi perioadă, deputaţii Mihăilă Ioan şi Munteanu Mircia, au demisionat din PDL şi s-au înscris în grupul PSD, iar Tușa Adriana Diana, neafiliat (anterior PNL) a trecut la PDL.

Potrivit raportului, în sesiunea care s-a încheiat, deputaţii care au demisionat din partid şi au rămas neafiliaţi sunt: Bogdănici Camelia-Margareta, Geantă Florian Daniel, Gheorghe Florin, Gunia Dragoș-Ionel, Gurzău Adrian, Movilă Petru, Paleologu Theodor, Popescu Florin Aurelian, Secară Florin Mihail, Udrea Elena Gabriela, toţi foşti membri PDL, Niculae Aurel, Anton Marin, foşti membri PNL şi Comșa Cornel-George, fost membru PPDD.

Conform IPP, în cele 5 luni analizate, 17 senatori au migrat la alt partid, cele mai cunoscute fiind cazurile reprezentanților PPDD care au demisionat în bloc, fapt pentru care grupul parlamentar al acestui partid a fost desființat. Unii dintre aceştia nu sunt la prima schimbare a formaţiunii, ca de exemplu Tudor Barbu, de la preluarea mandatului de senator, fiind deja la al treilea partid schimbat.

Senatorii care și-au schimbat partidul în sesiunea februarie - iunie 2014 sunt: Agrigoroaie Ionel a demisionat din PSD (anterior PPDD), în prezent neafiliat, Tudor Barbu, fost membru PC (anterior PPDD), care a trecut la PNL, Bujor Dumitru Marcel fost senator PPDD, care s-a înscris în PSD, Deneş Ioan, fost mebru PNL, care a intrat în PSD, Ilieșiu Sorin, fost senator PNL, care a optat pentru statutul de parlamentar neafiliat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri