Istoria conflictelor din USL. Care ar fi consecințele ruperii alianței

Data publicării:
ponta si antonescu resized mediafax-2

Primul conflict în USL a apărut după alegerile parlamentare, când Victor Ponta a invitat UDMR la guvernare. A renunţat însă, în urma opoziţiei PNL.

Discuţii au fost şi din cauza liderilor din terioriu. Şeful Guvernului a fost nevoit să ia atitudine în sedinţa de la Palatul Victoria, după ce liberalul Sorin Frunzăverde a anunţat că Executivul nu mai are bani de pensii şi salarii. „Mesaje de genul asta sunt iresponsabile”, spunea atunci premierul.

Unul dintre cele mai mari conflicte dintre cei doi aliaţi a fost generat de propunerea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA. Atunci Crin Antonescu l-a acuzat pe Victor Ponta de înţelegere cu Traian Băsescu. Premierul i-a amintit liderului PNL că PSD a închis ochii când Sorin Frunzăverde şi Mihai Stănişoară au fost primiţi în PNL, pe funcţii de conducere.

Propunerile pentru şefia Parchetelor i-a supărat atât de mult pe liberali încât au renunţat la Ministerul Justiţiei.

Pactul de coabitare a fost o altă sursă de tensiuni între Crin Antonescu şi Victor Ponta. Liderul PNL i-a reproşat partenerului său că a facut legământ cu duşmanul.

Şi revizuirea Constituţiei a început cu stângul în USL. Crin Antonescu, numit preşdinte al comisiei de revizuire, a stârnit nemulţumirea aliaţilor pentru amânarea dezbaterilor şi lipsa de implicare. În plus, propunerea premierului de a simplifica prin Constituţie procedura de confiscare a averilor a fost respinsă categoric de PNL.

Protocolul de colaborare dintre PSD şi PNL este valabil până în 2020. Cele două partide au anunţat însă că vor candida separat la europarlamentarele din 2014, dar şi la parlamentarele din 2016.

Neînțelegeri și pe tema măsurilor economice

Cele mai mari dispute au aparut pe seama supraimpozitarii salariilor mari din sistemul bugetar. Pe acest subiect, liberalii și social-democrații n-au ajuns nici acum la un numitor comun. 

Premierul Victor Ponta susține o nouă gândire fiscală pentru salariile mari plătite de stat. Șeful Executivului vrea o soluţie astfel încât să fie micşorate diferenţele salariale dintre venitul cel mai mare şi cel mai mic primit de angajaţii de la stat.

Ideea nu este împărtășită și de ministrul Finanţelor, liberalul Daniel Chiţoiu. El a declarat săptămâna trecută că măsura suprataxării nu va fi luată niciodată de guvernul USL.

„Deocamdată este un subiect închis. La nivelul USL nu s-a ajuns la o decizie politica astfel încât să implementam acest proiect”, a spus Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor.

Neînţelegeri a provocat şi publicarea proiectului ordonanţei privind concedierile colective din companiile de stat cu probleme.

Chiar premierul Victor Ponta i-a cerut atunci ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să retragă de pe site proiectul ordonanţei.

Până la urmă, ordonanţa a fost adoptată. Potrivit documentului, programul de concedieri va începe chiar din acest an, cu peste 2.500 de oameni. Toţi vor primi însă salarii compensatorii.

Consecințele ruperii alianței

Guvernul Ponta nu ar mai avea sprijinul parlamentar necesar rămânerii în funcție. Liderul PSD ar trebui să caute aliați în actuala opoziție, primii pe listă ar fi UDMR și minoritățile, în total 45 de aleși. Nu este exclus ca aripa Elena Udrea din PDL să îl susțină pe Ponta, din umbră sau deschis. În plus, în PPDD se înregistrează tulburări ce pot duce la o strângere de oameni și de aici.

Citiți și V. Ponta: E o criză fără precedent în USL. C. Antonescu nu acceptă ultimatumuri, Roșca Stănescu își cere scuze

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri