Iulian Fota: Ce frumos ne joacă rușii! Cazul Birchall

Data publicării:
iulian fota

Iulian Fota, fost consilier prezidențial, în prezent director al Colegiului Național de Informații, sugerează, într-o postare pe Facebook, că Rusia a reușit să influențeze formarea noului guvern social-democrat condus de Mihai Tudose.

El dă exemplul înlocuirii ministrului pentru afaceri europene, Ana Birchall, despre care a apărut un articol laudativ în Sputnik - organ de presă care susține politica Kremlinului - exact în perioada în care PSD și Liviu Dragnea căutau o nouă configurație a guvernului.

Iulian Fota sugerează că strategia folosită de Moscova a mizat exact pe efectul invers: dacă Ana Birchall e lăudată de ruși, ea nu se va mai regăsi în noul guvern. „Nu știu cu ce i-a deranjat Ana Birchall pe ruși, dar de când am văzut că a "lăudat-o" Sputnik, insinuând că ar putea fi prim-ministru, m-am gândit că vor să scape de ea. Ce frumos ne joacă!”, exclamă Iulian Fota, referindu-se la ruși.

Aceste gânduri i-au fost prilejuite lui Iulian Fota de studierea unui document istoric prezentat de Arhivele Naționale în 2010, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la ultimatumul sovietic din 26 iunie 1940, când România a fost forțată să se retragă din Basarabia. Ideea este că și atunci, ca și acum, rușii dovedesc că ne studiază atent și ne anticipează reacțiile, după cum subliniază specialistul în probleme de securitate: „Cu șapte luni în avans, un diplomat român de la Paris avertiza Bucureștiul asupra riscului pierderii Basarabiei. Dar și mai interesant, din telegramă reiese clar că sovieticii credeau că românii vor ceda fără luptă. Ceea ce, de altfel, s-a și întâmplat. Am cedat Basarabia fără să tragem un foc de armă. Ne-au studiat atent și ne-au intuit reacțiile”, spune Iulian Fota.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri