Iulian Fota: Informările SRI erau pur și simplu neglijate. Nu-i interesa!

Data actualizării: Data publicării:
iulian fota

Serviciul Român de Informaţii a informat despre pericolul pestei porcine încă de acum doi ani. Până în august anul acesta, a transmis 132 de informări. Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate națională, a declarat joi seară în emisiunea „Imparţial” că este o practică în administraţia locală şi centrală de a ignora aceste informări. La rândul său, deputatul USR Lucian Viziteu, membru al comisiei SRI, vorbeşte despre o combinaţie între de corupţie şi indiferenţă.

Citiţi şi: De ce îl detronează baronii pe Dragnea

„Este o practică nefericită, dar curentă în administrația noastră, și locală, și centrală, de a ignora aceste informări. De mai multe ori am constatat că informările erau pur și simplu neglijate. Nu-i interesa! Iar unii dintre miniştri, prin natura rolului lor, ei sunt niște oameni care plutesc pe acest pământ și odată ce au ajuns miniștri, pierd ideea de responsabilitate. Și cel puțin în vreo două situații, s-a lăsat cu puțin scandal din partea mea, pentru că mi s-a părut că e o formă de iresponsabilitate”, a declarat Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională.

„Aici e în funcție și de conjunctură politcă. Când o instituție e declarată ca adversar, ca dușman, în momentul ăla, fie e ignorată, fie nu mai e informată”, a explicat fostul consilier. „Eu am trăit la Cotroceni o perioadă, spre sfârșitul preşedinţiei, când, în ciuda faptului că preşedintele României era şeful CSAT-ului și gestionam chestiuni de securitate națională - noi, împreună cu Guvernul -, instituții guvernamentale nu ne mai informau asupra problemelor curente cu care România se confrunta. De ce? Pentru că mesajul era: ăia sunt dușmanii noștri politici, să nu vă mai prind că le dați vreo informație! Summit NATO - vorbim de chestii serioase pe care noi le-am organizat și le-am pus lucrurile cap la cap cu efort, pentru că eram incluși într-un embargo informaţional, doar pe simplul fapt că fusesem declarați adversari”, a exemplificat Iulian Fota cu evenimentul petrecut când Călin Popescu-Tăriceanu era premier.

E o manelizare a politicii interne”, consideră Iulian Fota. „Administrația noastră nu mai are practica organizării treburilor publice, inclusiv prin stabilirea de priorități. E multă dezordine”, atrage el atenția.

- Cine sunt cei care primesc ac informări de la SRI? a fost întrebat Iulian Fota.
- Beneficiarii legali. Au fost premierul, miniștrii, șeful ANSVSA. Nu știu dacă a fost un comunicat sau jurnaliștii au rostogolit informațiile astea, pentru că inclusiv autorități locale au fost informate, a spus el.

La rândul său, Lucian Viziteu, membru în comisia de control SRI, spune că  Serviciul Român de Informaţii a informat despre pesta porcină atât cât era de competență lor. Dar ce e impotant să se înțeleagă e de ce există țări din Europa care au pesta porcină din 2014. În toate aceste zone, cred că doar în Italia au fost puțin mai multe focare, într-un an-doi au au dispărut toate, niciodată nu a crescut numărul. Numai la noi a fost creştere explozivă din 2016 până în 2018 de număr de focare. Și asta arată faptul că de fapt, în România erau toate condițiile pentru a se răspândi astfel de virusuri biologice. Aici e un mix de corupție și indiferență”, a atras atenția Lucian Viziteu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...