Iulian Fota, la Digi24: Ei cred că e ca la Teleorman - Tel Aviv și Tel Drum, Tel-Tel. Probabil au zis că sunt lucruri asemănătoare

Data actualizării: Data publicării:
iulian fota digi24

Situaţia generată de declaraţiile premierului Viorica Dăncilă privind ambasada României din Israel e cea mai gravă criză de politică externă a României din ultimii doi ani, iar relaţia cu Iordania e pusă în discuţie, a explicat la Digi24 expertul în probleme de securitate Iulian Fota.

Potrivt acestuia, în acest sens se interpretează şi anularea vizitei pe care regele Iordaniei urma să o facă în România.

„E cea mai gravă criză de politică externă a României din ultimii doi ani. Relaţia cu Iordania e serios afectată. E un gest extrem anularea vizitei, când ești cu piciorul pe scara avionului, mai ales o vizită într-o țară pe care Iordania a perceput-o ca pe o țară prietenă. Relaţia cu Iordania e pusă în disc. Lumea nu înțelege ce înseamnă Iordania pentru România. Faptul că ISIS nu mai are teritorii și că a fost expulzat din Siria nu înseamnă că problematica terorismului a dispărut și nu ne mai confruntăm cu ea. De-a lungul timpului, cooperarea cu Iordania s-a dovedit extrem de importantă din această perspectivă. Poate că e cea mai bună relaţie pe care o avem în Orientul Mijociu și e mare păcat că a fost pusă în discuţie”, a declarat Iulian Fota.

Expertul în securitate s-a referit şi la un alt impact pe care l-ar putea avea declaraţiile premierului, şi anume posobilitatea de a pierde suportul ţărilor arabe în condiţiile în care România îşi doreşte un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate. „Lupta e foarte strânsă, orice vot contează. În momentul în care țările arabe își retrag suportul, România va pierde acest post”.

Totodată, Iulian Fota a vorbit despre impactul pe care declaraţiile Vioricăi Dăncilă le-au avut asupra celor prezenţi în sală.

„Faptul că a fost ovaționat premierul de către sala arată că sala are așteptări. Cred că vor fi foarte multe frustrări și nemulțumiri și pe partea celalaltă, pentru că acei oameni se vor simți induși în eroare sau prizonierii unui joc infantil. Ei nu pot concepe că premierul unei țări europene vine și le face o promisiune fără nicio bază. Ei știu că nu te joci cu vorbele. În SUA, se fac afaceri de miliarde pe vorbe. E atât de importantă vorba, atrage onoarea ta”.

Un alt aspect de care trebuie ţinut cont este o nouă fractură în relaţia dintre preşedinte şi premier, a mai spus Iulian Fota: „E a nu ştiu câta oară când avem o fractură între preşedinte și premier și aici nu e vina preşedintelui. E a nu știu câtă oară când PSD discreditează funcţia prezidențială. Premierul vorbea în numele poporului. De când premierul vorbeşte în numele poporului? După Constituție, cel mandatat să vorbească în numele poporului e preşedintele”

„S-a încercat o schemă românească. Ei cred că e ca la Teleorman. Tel Aviv și Tel Drum, Tel-Tel. Probabil au zis că sunt lucruri asemănătoare, cum se rezolva lucrurile în Teleorman, le rezolv și în zona politicii internaționale. Nu e chiar așa. Lumea e deja friptă cu România. E a doua oară când state importante pentru România, care nu au nicio vină, sunt prinse la mijloc în politica româneacă și asta ne costă ca țară”, a conchis expertul în securitate.

"România a construit o relatie de încredere cu lumea arabă, asta e una din puţinele constante, a fost până ieri, din politica externă, unde ca stat am avut o atitudine fermă, corectă faţă de parteneri. Doamna premier a reuşit să o pună pe butuci şi pe asta. Pentru ce? Pentru nimic”, a comentat azi preşedintele Klaus Iohannis.

Regele Iordaniei și-a anulat vizita în România după anunțul premierul Dăncilă privind ambasada României din Israel, anunță site-ul arabnews.com. Viorica Dăncilă a declarat în Statele Unite că este hotărâtă să mute ambasada României din Israel, la Ierusalim.

Anularea vizitei, care trebuia să înceapă luni, a fost anunțată de ministrul de externe al Iordaniei și vine în urma declarațiilor făcute de premierul Viorica Dăncilă, duminică 24 martie. Aceasta a declarat că ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Anunțul premierului României a fost făcut în cadrul unei vizite private din SUA.

Klaus Iohannis a criticat şi duminică declaraţiile premierului, spunând că, astfel, Viorica Dăncilă demonstrează, "încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe" și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri