Jurnalistul Liviu Avram, despre „strigătul de luptă cu care Viorica Dăncilă își inaugurează mandatul”

Data actualizării: Data publicării:
avram dancila

Liviu Avram, redactor-șef adjunct al ziarului Adevărul, a declarat la Digi24 că nu crede că autoritățile din România nu vor ține cont de mesajele transmise de la Bruxelles, legate de legile justiției, și că primul semnal „de luptă” în acest sens este numirea lui Darius Vâlcov în funcția de consilier al premierului Dăncilă. Asta în condițiile în care Vâlcov a fost trimis în judecată de DNA, care îl acuză de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta, de primar, senator şi ministru.

„Ar aduce un nou avertisment. Că s-au adunat la Bruxelles e util. Au aceleași obiective. Problema nu e la Bruxelles. Autoritățile de la București sunt dispuse să angajeze un dialog sincer, nu unul meschin cu Bruxelles sau cu cei din societate, care susțin demersurile președintelui sau ale celor de la Bruxelles.
Temerea mea e că autoritățile de la București, cei care dețin puterea, s-au angajat deja pe calea unui dialog al surzilor. Se vor preface că primesc mesajele, dar le vor ingnora, sub pretextul unor informații false.

Așteptările mele sunt că nu vor ceda, nu vor face pasul înapoi, iar un inidiciu temeinic e gestul de sfidare cu care doamna Dăncilă și-a început mandatul, și anume numirea lui Vâlcov, care se află sub iminența unor sentințe penale. Deci, este strigătul de luptă cu care doamna Dăncilă își inaugurează mandatul. Va ignora orice semnal venit de la Bruxelles. Am intrat în faza războiului cald, nu al unui război rece, între autoritățile de la București și Comisia Europeană.

Am avut sentimentul că a citit de pe hârtie. Nici măcar aceste cuvinte pe care le spune înainte de ședința de guvern nu a reușit să le rostească în mod liber. A doua observație e chestia asta cu totul stranie, cu SPP-ul. Dăncilă nu realizează încă poziția în care se află. E prim-ministrul României, nu e guvernul PSD, al CEX-ului. Pune în război două instituții ale statului. Nu vorbim de doamna Dăncilă și Pahonțu. Dacă au chestiuni personale, să le rezolve așa cum se rezolvă chestiunile personale”, afirmă jurnalistul.

Liviu Avram consideră că adevăratul motiv pentru care premierul și miniștrii au renunțat la SPP este legat de o întâmplare petrecută în urmă cu un an, când oficialii SPP ar fi refuzat să îi spună lui Liviu Dragnea unde se afla premierul de atunci, Sorin Grindeanu.

„Conflicte între instituțiile statului au mai fost, dar nu pentru o miză atât de măruntă, pentru că doamna Dăncilă măcat atât e datoare să spună opiniei publice: de ce face asta, câtă vreme spune că nu are de reproșat nimic nimănui.

Singura explicație nu ne-a oferit-o nici domnul Dragnea, nici doamna Dăncilă, ci domnul Ponta, care a spus că dușmănia între Dragnea și Pahonțu datează de acum un an. Dintre OUG 13 și OUG 14, când Grindeanu a dispărut două zile și nimeni nu a putut să dea de el, iar Dragnea a apelat la SPP să îl găsească, iar SPP a refuzat să îi spună unde e, câtă vreme SPP-ul îl deservea pe premier, nu pe domnul Dragnea.
Dacă așa stau lucrurile și de la acel episod vechi și periferic s-a născut un conflict între guvernul României și o altă instituție a statului, cred că am împins lucrurile prea departe”, a declarat jurnalistul Liviu Avram.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri