JURNALUL DE SEARĂ. Guvernul Ponta 2, mai multe Ordonanțe de Urgență decât trei guverne la un loc

Data publicării:
Ponta victor-Mediafax Foto-Gabriel Petrescu

Guvernul a făcut exces de Ordonanţe, deşi se bazează pe o majoritate parlamentară de peste 70%. Astfel, 63% din activitatea legislativă a Parlamentului s-a bazat pe aprobarea acestor acte normative.

De la începutul anului, de la Palatul Victoria au plecat spre Monitorul Oficial 53 de ordonanţe de urgenţă, comparativ cu 37 de ordonanţe de urgenţă emise din ianuarie 2012 până la sfârşitul lui iulie anul trecut de trei guverne.

Premierul Victor Ponta guvernează ca şi predecesorii săi, prin ordonanţe de urgenţă, chiar dacă atunci când era în Opoziţie a fost un adversar înverşunat al acestora, fapt dovedit şi la învestirea Guvernului Ungureanu.

Și, domnule prim-ministru desemnat, o să vă rog să va precizați pozitia, dacă dumneavoastră veți înțelege să guvernați la fel, prin angajări de răspundere sau prin ordonanțe de urgenţă”, spunea Vctor Ponta în februarie 2012.

Nu este singurul moment când fosta Opoziţie a criticat excesul de Ordonanţe de Urgenţă adoptate de Guvernul PDL. Tot la începutul lunii februarie, aleşii USL, aflaţi în grevă parlamentară, puneau patru condiţii pentru revenirea la lucrări, printre care şi aceea ca Executivul să nu mai emită Ordonanţe de Urgenţă.

Chiar dacă în Legea Fundamentală se precizează că Executivul poate emite Ordonanţe de Urgenţă doar în situaţii excepţionale, Victor Ponta a explicat de ce a recurs la această modalitate pentru a trece proiectele Guvernului pe care îl conduce.

„Avem un sistem de sabotaj, PDL contestă orice lege la Curtea Constituţională, vine de la Curte, le respinge, merge la preşedinte, contestă şi preşedintele, apoi preşedintele o ia şi o retrimite în Parlament”, a declara premierul.

Directorul adjunct al Institutului de Politici Publice a argumentat de ce USL a devenit, dintr-un critic al Ordonanţelor, un promotor al acestora.

Parlamentul, de bună voie, se predă în faţa Executivului. Aceste demersuri deliberate ale liderilor partidelor, prin care transmit semnale către Parlament şi către oamenii de partid, şi care sunt, să spunem, şefi de comisie şi li se spune 'Nu depuneţi amendamente la iniţiativele Guvernului'. Ăsta este lucrul cel mai grav”, spune Adrian Moraru.

Unele Ordonanţe de Urgenţă ale Guvernului Ponta au fost aprobate de Parlament, dar respinse de preşedintele Traian Băsescu. Este cazul actului normativ prin care datoria de 600 de milioane de euro a Rompetrol către statul român a fost redusă la 200 de milioane de euro.

Cristina Trăilă (PDL): Majoritatea de 70% nu-l mai mulțumește pe V. Ponta

Cristina Trăilă, secretar executiv al PDL, a insistat asupra faptului că Guvernul Ponta emite ordonanțe de urgență deși dispune de majoritate parlamentară.

Se pare că nici o majoritate de 70% nu-l mai mulțumește pe Victor Ponta. Și-ar fi dorit, probabil, Marea Adunare Națională ca să poată guverna în liniște”, a declarat, în „Jurnalul de seară”, Cristina Trăilă.

Simplul fapt că tu dai aceste ordonanțe de urgență sub pretextul că PDL-ul face plângeri la Curtea Constituțională iar Curtea Constituțională e de acord și dă decizii favorabile opoziției înseamnă că nici nu respecți principiile democrației și dai și ordonanțe care sunte neconstituționale”, a mai spus C. Trăilă.

Deputatul PSD Daniel Tudorache a venit cu o explicație personală referitoare la numărul mare de ordonanțe. „Dacă ar fi existat coabitare între președinte și premier, cu siguranță că ar fi existat mai puține ordonanțe. Cine a suferit? Poporul”, a declarat deputatul. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri