K. Iohannis: Instituțiile statului și gândirea multora, la fel cum au fost înainte de Revoluție

Data actualizării: Data publicării:
_ovidiu_micsik_inquamphotos (4)
Foto: Ovidiu Micsik/ Inquam Photos

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că majoritatea instituţiilor statului au rămas aşa cum au fost înainte de Revoluţie, la fel şi gândirea multora. De asemenea, șeful statului a spus că România încă se află în faza în care statul se crede deasupra cetăţeanului şi cetăţeanul crede că statul îl patronează. Klaus Iohannis a precizat că aceste lucruri trebuie eliminate prin proiectul de ţară la care va lucra comisia prezidenţială înfiinţată pentru acest scop.

„Cred că avem o problemă pe care trebuie s-o eliminăm prin acest proiect de ţară. La Revoluţia din decembrie ‘89, noi am decis să transformăm România, dar majoritatea instituţiilor statului au rămas aşa cum au fost. Şi mai complicat, gândirea multora a rămas tot cea de dinainte de ‘89 şi dacă vrem să fim foarte realişti sau oneşti, trebuie să spunem că încă suntem în faza în care statul se crede deasupra cetăţeanului şi, în mod paradoxal, şi cetăţeanul crede că statul în patronează. Această stare de lucruri nu trebuie să rămână aşa. Statul trebuie să existe pentru cetăţean şi nu invers şi nu invers, nu cetăţeanul să existe pentru stat”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a precizat că noul proiect de țară trebuie să stabilească foarte clar care sunt prioritățile României, în condițiile în care țara noastră va prelua președinția consiliului UE pentru o jumătate de an.

„Trebuie să dovedim că avem politici sănătoase, că România duce o politică prudentă, predictibilă și că știm să ne ordonăm greutățile. România trebuie să devină mai performantă, bazată pe competitivitate, pe inovație, un nivel de trai ridicat, asta își doresc oamenii, o Românie educată, oameni bine pregătiți, calificați, dar și un sistem de sănătate funcțional la parametri optimi”, a spus șeful statului. 

Comisia prezidenţială pentru elaborarea unui proiect de ţară a fost înfiinţată la Palatul Cotroceni şi va fi formată din 24 de membri, atât reprezentanţi ai instituţiilor, cât şi membri independenţi, scopul urmând să fie întocmirea unui document politic care să conţină obiectivele României pe termen mediu şi lung şi care va fi definitivat la mijlocul anului viitor, scrie News.ro.

Foto: Ovidiu Micsik/ Inquam Photos
Foto: Ovidiu Micsik/ Inquam Photos

Partidele politice şi-au desemnat reprezentanţii în comisia prezidenţială pentru proiectul de ţară, cărora li se vor alătura 10 independenţi şi un reprezentant al Guvernului, activitatea comisiei urmând să fie coordonată de către consilierii prezidenţiali pentru afaceri europene şi economie, Leonard Orban, respectiv Cosmin Marinescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...