Video Kelemen Hunor: Adoptarea Legii offshore permite extracția de gaze în Marea Neagră în 2026-2027

Data actualizării: Data publicării:
kelemen-hunor-digi24

Președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la Digi24, că săptămâna viitoare va fi depusă în Parlament noua lege offshore care, după adoptare, permite demararea unor investiții pentru extracția de gaze din perimetrul offshore al Mării Negre în 2026-2027, concomitent cu dezvoltarea industriei petrochimice.

Kelemen Hunor a declarat miercuri la Digi24 că o criză economică înseamnă și oportunități, iar autoritățile sunt obligate să atragă investitori, să vadă care sunt industriile care trebuie dezvoltate.

„Am discutat marți despre Legea offshore, a venit Ministrul Energiei cu ultimele nuanțe și săptămâna viitoare vom depune un proiect în Parlament privind amendarea legii actuale și va fi aprobată într-o lună de zile. Nu am vrut să intervenim până nu se termină tranzacția între Exxon și Romgaz, nu era corect să intervenim în timp ce se negociază o preluare din partea Romgaz. Dacă adoptăm Legea offshore, se pot demara investiții. Cel mai repede în 2026 -2007 putem extrage gaze, până atunci ar trebui să dezvoltăm industria petrochimică. Dacă există o industrie care poate să folosească gazele, atunci statul va câștiga locuri de muncă, export, asigurarea mărfurilor pentru piața internă”, a spus Kelemen Hunor.

Acesta susține că în următorii 4-5 ani, autoritățile trebuie să se gândească ce investitori vor atrage și ce modificări se fac pentru a schimba termocentrale pe cărbune cu cele pe turbine de gaz.

Vicepremierul a explicat că, în ceea ce privește investițiile în industria petrochimică, există interes din partea firmelor.

„Voi fi bucuros dacă, în acest mandat, reușim să deschidem perspective noi pentru economia românească și să reducem dependența de energie și gaze”, a mai declarat Kelemen Hunor.

Citește și Kelemen Hunor: Trecem printr-o perioadă grea. Să spunem franc: urmează o criză economică

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri