Kelemen Hunor: Celor care nu înţeleg năzuinţele maghiarilor le spun răspicat, să priceapă: autonomia

Data publicării:
kelemen 20hunor 20resize 20mediafax 20foto 20raul 20stef-55080

Kelemen Hunor a afirmat că fiecare epocă şi fiecare generaţie a dus „propria luptă pentru libertate” şi că maghiarii de acum sunt obligaţi să continue această tradiţie. Potrivit acestuia, nicio naţiune din Bazinul Carpatic nu va fi liberă până când comunităţilor maghiare din această regiune „le va fi îngrădită libertatea”.

„Am constatat că şi astăzi sunt mulţi aceia care vor să ne ia libertatea, vor să ne îngrădească drepturile, vor să ne facă slugi, pentru că judecă greşit lumea şi, în interiorul ei, soarta omului şi a naţiunii. Ei îşi imaginează greşit că libertatea lor va fi mai multă, dacă a noastră va fi mai puţină! Noi trebuie mai întâi să risipim această convingere greşită şi trebuie să spunem că nimeni, fie el român, slovac, sârb, niciunul dintre popoarele Bazinului Carpatic nu poate fi liber câtă vreme este îngrădită libertatea comunităţilor naţionale maghiare care trăiesc în această regiune. Pentru că libertatea adevărată, reală, există doar atunci când fiecare om este liber şi îşi asumă responsabilitatea libertăţii sale”,a spus Kelemen Hunor, potrivit MEDIAFAX.

El a mai spus că maghiarii nu doresc să fie liberi „pentru a lua din libertatea altora”, ci să trăiască împreună cu ceilalţi, cărora le pretind respectarea simbolurilor maghiarilor şi să consfiinţească, prin Constituţie, limba maghiară oficială în zonele locuite preponderent de etnici maghiari.

Kelemen Hunor a mai cerut Executivului „să nu abuzeze de cele 70 de procente ale sale” şi „să nu fărâmiţeze nici Ţinutul Secuiesc, nici Partium-ul, cu ocazia apropiatei reorganizări a regiunilor”, întrucât maghiarii nu vor accepta şi vor „împiedica acest lucru cu toate puterile”.

„Nu dorim să luăm nimănui nimic, vrem doar să decidem noi înşine în privinţa moştenirii noastre, în problemele care ne privesc. Celor care nu înţeleg năzuinţele noastre, le spun răspicat, ca să priceapă: asta este autonomia, asta ne dorim noi - să decidem în libertate în problemele care ne privesc”, a afirmat Kelemen Hunor.

Laszlo Borbely: Vrem recunoaşterea comunităţii maghiare ca factor constitutiv al statului prin Constituţie

Vicepreședintele UDMR a afirmat că îşi doreşte ca limba maghiară să fie recunoscută ca o limbă regională prin Constituţie, act fundamental prin care comunitatea maghiară să fie recunoscută ca factor constitutiv al statului.

„Am propus şi în Constituţie câteva elemente care ţin de aceste comunităţi. Noi dorim ca în Constituţia României să fie prezente aceste comunităţi care trăiesc aici de sute de ani şi multe comunităţi care împreună cu populaţia majoritară au luptat de multe ori pentru această libertate - să fie recunoscute ca factori constitutivi ai statului român. Dorim ca limba maghiară să fie recunoscută ca o limbă regională, pentru că de fapt aşa şi este, evident, pe lângă limba română, care este limba oficială a statului român. Şi avem şi alte propuneri care ţin de identitatea naţională şi de acele deziderate pe care le-am susţinut începând din 1990”, spus Laszlo Borbely.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri