Exclusiv Kelemen Hunor, despre creșterea extremismului: Nu oamenii sunt vinovați. Și noi suntem de vină, și politicienii europeni

Data actualizării: Data publicării:
kelemen hunor gesticuleaza in timpul unei declaratii
Președintele UDMR Kelemen Hunor. Foto: Facebook/ Kelemen Hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că vinovați pentru creșterea extremismului în rândul cetățenilor europeni sunt politicienii, atât cei naționali, cât și cei europeni. Cei aflați la conducere trebuie să știe care sunt preocupările oamenilor și să aibă un dialog cu ei pe aceste chestiuni, a explicat el la Interviurile Digi24.ro.

„Dacă europenii, cetățenii din statele membre pierd încrederea în statele democratice, în funcționarea sistemelor democratice – că restul e ideologie, să nu confundăm ideologia cu funcţionarea sistemelor democratice – dacă pierd încrederea în funcționarea sistemelor democratice, atunci avem o problemă”, a spus Kelemen Hunor.

„Dacă o ideologie pierde, alta câștigă teren, și atunci avem probleme, dar nu cred că în acest moment trebuie să ne panicăm. Într-adevăr, sunt state unde partidele clasice au dispărut. Uitați-vă la francezi: unde mai sunt socialiștii? Unde sunt prietenii mei, republicanii? Dar putem merge și în alte state”, a adăugat el.

„Niciodată nu sunt oamenii de vină. De fiecare dată, de vină sunt cei care conduc. Și noi suntem de vină, și comisarii europeni, și politicienii europeni care nu ne-au demonstrat, nu ne-am demonstrat împreună care e viziunea noastră într-o astfel de perioadă, extrem de dificilă. Asta este problema și asta este responsabilitatea noastră. Noi trebuie să avem mesaje coerente, trebuie să spunem și care sunt greutățile și problemele și trebuie să știm care e preocuparea oamenilor. Putem vorbi astăzi despre lucruri care pentru cetățeanul european nu este important, putem vorbi despre proteina din făina din insecte, pe oameni nu-i interesează. Astăzi trebuie să vorbești despre preocupările oamenilor. E o defazare”, a mai spus Kelemen Hunor.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri