Kelemen Hunor despre decizia Guvernului: „O greșeală imensă”

Data actualizării: Data publicării:
kelemen hunor - fb 2

Liderul maghiarilor a declarat că UDMR nu este de acord cu decizia Guvernului Grindeanu în ceea ce privește modificarea Codurilor penale prin ordonanță de urgență și a catalogat cele întâmplate marți seara drept „o greșeală imensă”. Poziția Uniunii conduse de Kelemen Hunor este cu atât mai interesantă cu cât UDMR are semnat un protocol de colaborare parlamentară cu PSD-ALDE.

kelemen

Nu suntem de acord cu decizia Guvernului şi considerăm că a fost o greşeală imensă modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală prin ordonanţă de urgenţă. UDMR îşi menţine opinia şi consideră că ambele Coduri să fie modificate în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale şi strict în urma unei dezbateri în Parlament”, a declarat Kelemen Hunor, printr-un comunicat de presă.

Liderul UDMR s-a referit și la „modul ascuns și graba în care Guvernul a decis în această situaţie”, arătând că este „îngrijorător”.

Indignarea cetăţenilor este absolut justificată. Parlamentul nu poate fi ocolit de Guvern prin adoptări de OUG. De fiecare dată când s-a încercat reglementarea acestei probleme prin ordonanţă de urgenţă, au fost erori grave”, a mai arătat Kelemen Hunor. Liderul Uniunii a subliniat, totodată, că UDMR propune o dezbatere în Parlament în regim de urgență pentru armonizarea prevederilor celor două Coduri penale cu deciziile Curții Constituționale.

În ședința de Guvern de marți seara, Cabinetul Grindeanu a adoptat, în secret și fără a aștepta avizul Consiliului Superior al Magistraturii, ordonanța de urgență de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală în sensul dezincriminării parțiale a unor infracțiuni. Unele din prevederile Ordonanței, cele care modifică Codul de procedură penală, au intrat deja în vigoare, imediat după publicarea, la ora 1.00, a actului normativ în Monitorul Oficial. Alte prevederi, cele referitoare la dezincriminarea unor infracțuiuni, intră în vigoare în 10 zile.

În aceeași ședință, Guvernul a adoptat proiectul de lege privind grațierea, proiect care a fost trimis deja Parlamentului spre dezbatere.

Citește și: Ce se mai poate face după noua „Marțea neagră”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri