Kelemen Hunor: Noi credem că sunt șanse serioase să treacă guvernul Ludovic Orban

Data actualizării: Data publicării:
Kelemen Hunor Oradea CRU 090319
Foto: UDMR

PNL și UDMR au avut, marți, o nouă rundă de discuții cu privire la susținerea pentru formarea noului guvern. Kelemen Hunor este convins că Executivul condus de Ludovic Orban poate trece de votul din Parlament, dacă liberalii nu își asumă ordonanțe de urgență cu privire la justiție, alegerile locale și domeniul administrativ. Cu toate acestea, UDMR încă nu a luat o decizie dacă va vota noul guvern.

„Noi credem că trebuie să fie instalat un guvern cât de repede se poate, fiindcă acest guvern are de făcut o rectificare. Cu toții avem de discutat bugetul de anul viitor. Noi am recomandat să vină cu proiectul de buget până în 15 decembrie în Parlament”, a spus Kelemen Hunor, președintele UDMR.

El a adăugat că „trebuie să fie un buget care țintește investiții”, iar în 2020 trebuie să fie alocate 6 procente din PIB pentru Educație: „Fără discuții!”

„Am spus că așteptăm de la noul guvern să nu-și asume răspunderea guvernamentală și să nu dea ordonanțe de urgență în următoarele domenii: justiție, sistemul electoral și administrativ, în această perioadă”, a completat liderul UDMR.

El a mai cerut respectarea drepturilor minorităților etnice și să fie încercată relansarea restituirilor proprietăților.

„Noi credem că sunt șanse serioase, bune să treacă acest guvern în săptămânile care urmează, dar trebuie să așteptăm să vină premierul desemnat cu programul de guvernare și cu lista miniștrilor în Parlament, în termenul de zece zile”, a mai spus Kelemen Hunor.

Președintele UDMR s-a arătat optimist și în ceea ce privește „amendarea ordonanței de urgență 114 în Parlament prin legea de aprobare”.

„Așteptăm ziua de joi, când va depune programul de guvernare și lista și vom lua o decizie probabil că săptămâna viitoare sau când se va apropia votul pentru acest guvern. A fost o discuție bună, pozitivă și sunt realist spre optimist”, a subliniat el, adăugând că „vom ține enorm mult” la acordarea a 6% din PIB pentru Educație: „Nu mi s-a părut că (Ludovic Orban, n.red.) nu este de acord, nu mi s-a părut că nu dorește acest lucru”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri