Kelemen Hunor: Nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni. Vom veni cu o soluție după numărarea acestora

Data actualizării: Data publicării:
Urs în pădure după ce a nins.
Vicepremierul Kelemen Hunor spune că anul acesta se va face un recensământ al populației de urși. Foto: GettyImages

Kelemen Hunor a vorbit la Digi24 despre populația de urși din România. Vicepremierul spune că anul acesta se va face un recensământ, iar în funcție de rezultat se va lua o decizie, fără a specifica însă care ar putea fi soluția. „Vom vedea atunci”, spune liderul UDMR. „Totuși, noi nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni și trebuie să existe un echilibru în tot ce înseamnă gestionarea acestei probleme”, a spus Kelemen Hunor la Digi24.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Reducerea populației de urși este un obiectiv, este un element pe agenda UDMR?

Kelemen Hunor, vicepremier: În primul rând trebuie să vedem cât de mare este populația de urși. În acest moment nimeni nu știe. Sunt evaluări diferite. Ministerul Mediului va face un „recensământ” al populației de urși și vom vedea dacă sunt 6.000, 6.500, 7.000, 7.300, fiindcă oricum este o populație mult mai mare decât habitatul pentru acest animal.

Este pe vârful piramidei, în afară de om nu are niciun dușman și trebuie să vedem cum gestionăm, fiindcă din 2015, sau din 2016 există niște restricții și vedem că intră în zona locuită de oameni, în mediul rural, în mediul urban, apar peste tot.

Deci, în acest moment, în primul rând trebuie să vedem exact care este populația de urși, după aceea care este habitatul, ce poate susține România, și se pot găsi soluții, hai să spunem așa, corecte și din punctul de vedere al populației de urși, dar și din punct de vedere al locuitorilor în zonele unde trăiesc și urșii, mai ales în Harghita, Covasna, Mureș, Brașov, Prahova, Sibiu.

Au apărut urșii deja în Cluj, în Sălaj, unde oamenii nu au văzut de 100 de ani urși decât la grădina zoologică. Acum sunt urși. Acest lucru înseamnă că s-au înmulțit și ocupă și habitate unde nu au trăit până acum.

Kelemen Hunor: „Nu este o temă a UDMR, dar totuși, noi nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni și trebuie să existe un echilibru”

Cosmin Prelipceanu: Președinții Consiliilor Județene din patru județe despre care vorbiți au semnat o petiție și au trimis-o la Parlamentul European. Este susținută acolo de un europarlamentar de-al dumneavoastră – Vincze Lorant. De aici și interpretarea că asta este o temă a UDMR.

Kelemen Hunor: Nu este o temă a UDMR. Este o temă pentru fiecare om a cărui viață îi este pusă în pericol. Aici nu e o chestiune de UDMR sau ne-UDMR. Mergeți la mine în Harghita, la Cârța, și vedeți înregistrarea în curtea școlii noaptea, că-s camere. Și veți vedea cum sare ursul în curtea școlii noaptea, se uită la tomberon, tomberonul este gol, nu găsește mâncare, pleacă. Și ce face copilul dacă ursul sare gardul ziua, și nu noaptea. Deci sunt lucruri despre care trebuie să discutăm.

Totuși, noi nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni și trebuie să existe un echilibru în tot ce înseamnă gestionarea acestei probleme. Nu împotriva urșilor, ci în apărarea oamenilor.

Cosmin Prelipceanu: Dacă la recensământ vom constata că avem mai mulți urși decât avem spațiu pentru ei, care este soluția?

Kelemen Hunor: Vom vedea atunci. Nu pot să vin cu soluția până când nu știu care este populația de urși.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri