Kelemen Hunor: Nu este vorba de segregare în cazul mutării secţiilor maghiare din grădiniţe şi şcoli

Data publicării:
Președintele UDMR, Kelemen Huno
Președintele UDMR, Kelemen Hunor. Foto: Inquam Photos / George Calin

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că nu se pune problema segregării în cazul intenţiei de a muta secţiile maghiare de la grădiniţa din Huedin şi de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea, relatează Hirado.hu.

La Huedin au apărut disensiuni după ce reprezentanții Parohiei Reformate din localitate au anunțat că la grădinița proaspăt construită cu finanțarea guvernului maghiar pot veni și copii români, dar predarea se face doar în limba maghiară - aceasta fiind o condiție a finanțatorului. Organizația PSD Huedin a declarat că se va opune preluării grădiniței de către autoritatea locală dacă aceasta va funcționa „doar cu predare în limba maghiară, pentru copii maghiari”.

La Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea, părinții au amenințat cu proteste din cauza programului în schimburi pentru elevi. Potrivit ebihoreanul.ro, primăria a făcut un demers la Ministerul Educației pentru ca elevii din clasele de limbă maghiară să fie mutați într-un imobil oferit de Eparhia Reformată a Oradiei, reabilitat cu fonduri de la bugetul statului maghiar.

Kelemen a spis că a discutat cu ministrul educaţiei atât cazul de la Huedin, cât şi pe cel de la Oradea și că,în opinia sa, în niciunul dintre acestea nu se poate vorbi de discriminare sau de segregare.

El a pus conflictul de la Huedin pe seama unei dispute politice locale.

„În condiţiile în care sute de şcoli din România au încă toalete în curte, ar fi normal ca o administraţie locală să mulţumească dacă i se oferă gratuit o clădire grădiniţă modernă. În loc să spună: mulţumim frumos, slavă Domnului că a îmbogăţit localitatea, ei sunt preocupaţi de cine va umbla la acea instituţie”, a spus șeful UDMR.

În privinţa şcolii din Oradea, Hunor Kelemen a considerat problematic faptul că ministerul a trimis o comisie de anchetă pe baza unei sesizări locale, iar comisia a întocmit un „raport stupid”. Acestea sunt însă cazuri individuale, iar instituţiile de învăţământ maghiare nu sunt ţinta unei campanii dirijate la nivel central, a adăugat el.

“Dacă ar exista cu adevărat o intenţie centrală, s-ar crea asemenea situaţii în mult mai multe locuri decât cele problematice. Am rezolvat multe probleme, au fost înfiinţate şcoli noi, secţii noi, grupe noi, cu care nu este nimic în neregulă”, a spus vicepremierul.

„Această temă nu a făcut obiectul vreunei dispute politice la nivel naţional. Din experienţă pot să spun că subiectul este pus pe tapet întotdeauna pe fondul unor invidii sau antagonisme locale, de multe ori de divergenţe locale româno-maghiare”, a adăugat preşedintele UDMR.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri