Exclusiv Kelemen Hunor: Nu ne obligă nimeni să stingem becurile. Eu cred că orice familie are posibilitatea de a mai economisi

Data actualizării: Data publicării:
Președintele UDMR, Kelemen Huno
Președintele UDMR, Kelemen Hunor. Foto: Inquam Photos / George Calin

Uniunea Europeană nu ne va obliga să stingem becurile la iarnă, ci recomandă reducerea consumului de energie, a spus președintele UDMR, Kelemen Hunor, la Interviurile Digi24. El a adăugat însă că fiecare familie are posbilitatea de a face economii, fără a ajunge la a stinge becul sau la a opri curentul, a explicat el.

„Nu este vorba doar despre România. Nu suntem o insulă izolată. Toată Uniunea Europeană așteaptă o iarnă grea. Multe state s-au pregătit. Pot să spun că am un regret că Comisia a așteptat enorm de mult. Trebuia să facă aceste demersuri din aprilie-mai”, a spus Kelemen Hunor.

„În acest moment, sigur, trebuie să fim conștienți că ne așteaptă o iarnă grea. Eu cred că orice familie, orice om, orice instituție din România, fără să recurgă la a stinge becul, are posibilitatea de a mai economisi și acest lucru trebuie făcut pentru că facem pentru noi, nu facem pentru alții. Eu cred că nu e o blasfemie să vorbim despre economisire, dar nu cred că ne putem întoarce în comunism. Acolo am fost obligați să stăm aproape 50 de ani. E o diferență uriașă între cele două situații. Fiecare familie trebuie să fie responsabilă pentru ce urmează”, a explicat el.

„Nu există în acest moment o propunere de a obliga statele membre să facă un anumit lucru. Vorbim de recomandări. Nu se poate o obligativitate, acest lucru este un pic cam mult, pentru că sunt state cu probleme și posibilități diferite. Trebuie să conștientizăm, cetățenii, că avem o responsabilitate. Nici plafonarea aceea propusă săptămâna trecută la nivelul consiliului de miniștri nu s-a făcut pentru că sunt opt state care se opun și nici reducerea TVA-ului nu s-a putut face. De aceea, în acest moment, vorbim de recomandări, și așa e normal”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri