Kelemen Hunor: Prima variantă de coaliție ar fi cu USR. Cu PSD se asigură majoritate clară, dar ei vor revendica funcția de premier

Data actualizării: Data publicării:
kelemen hunor la sediul pnl
Kelemen Hunor a avut o discuție cu premierul desemnat și cu președintele PNL. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Kelemen Hunor spune că în opinia sa prima variantă de coaliție ar fi cu USR. Sunt posibilități și cu PSD, ceea ce duce la o majoritate clară, confortabilă, dar asta înseamnă că social-democrații vor revendica funcția de prim-ministru, a afirmat liderul UDMR.

Ce coaliție vrea UDMR a fost întrebat Kelemen Hunor la RFI.

"Sunt posibilități și cu USR-ul și cu PSD-ul, dar trebuie să vezi care e dezideratul, trebuie să dai o perspectivă mai lungă, mai mare, mai consistentă, indiferent în ce direcție te duci, altfel nu se poate forma o majoritate stabilă, nu se poate forma o majoritate constructivă și ne trezim peste 3, 4, 5 luni de zile cu aceleași probleme. Deci dacă nu deschizi o perspectivă, nu dai o substanță, acest lucru înseamnă inclusiv problema colaborării după 2024, e greu să faci un Guvern stabil", a răspuns liderul UDMR.

El a precizat că prima variantă de coaliție ar fi cu USR: "Prima variantă, sigur, ar fi cu USR-ul, din punctul nostru de vedere, așa cum am plecat la drum acum aproape un an de zile. Acest lucru înseamnă 52%, aproape 53% din Parlament. Este o majoritate simplă, dacă adăugăm și grupul Orban, trebuie să negociezi cu ei, înseamnă 56%".

În opinia lui Kelemen Hunor, "dacă mergi pe varianta PSD-PNL, înseamnă 59%, aproape 60%, fără gruparea Orban, deci este o majoritate clară. Dacă adaugi și UDMR-ul și minoritățile la o astfel de variantă, ajungi la o majoritate de peste 65% și chiar 69% aproape cu minoritățile, aproape 70% cu minoritățile naționale. Este o majoritate confortabilă, dar dacă nu dai un deziderat și nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituției, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziția bunicii în ziua în care vine poștașul, să stea frumos în geam, ceea ce nu este de dorit".

"Poate să meargă PNL cu PSD. Și asta e o variantă, înseamnă o majoritate și fără grupare Orban, dar asta înseamnă că PSD va revendica funcția de prim-ministru.

Pe toate variantele cu PSD, PSD e mai mare decât UDMR și cu PNL împreună. Din PNL pleacă în fiecare zi câte o persoană – două-trei, și PSD va avea mai mulți deputați și senatori, deci vor revendica poziția de prim-ministru. Dacă o vor obține sau nu e altă discuție, dar o vor revendica pentru că așa e logic din punct de vedere politic", a subliniat Kelemen Hunor.

Întrebat către cine înclina UDMR, Kelemen Hunor a răspuns că prima opțiune e refacerea coaliției din decembrie anul trecut cu USR.

Citește și: Surse: PSD cere postul de premier și ministere cheie în posibilul guvern cu PNL

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri