Sari la conținut

Kelemen Hunor, reales preşedinte al UDMR

 Kelemen Hunor a obţinut 575 voturi pentru şi zece împotrivă

Potrivit lui Biro Eniko, preşedintele Comisiei de numărare a votului, Kelemen Hunor a primit şi zece voturi contra. "Kelemen Hunor a obţinut 575 voturi pentru şi zece împotrivă", a spus Biro Eniko.

Kelemen Hunor a fost singurul candidat la funcţia de preşedinte al Uniunii.

El a fost ales prima oară preşedinte al UDMR în 2011, la Congresul Uniunii de la Oradea.

Vineri, în prima zi a Congresului UDMR care se desfăşoară la Cluj-Napoca au participat 775 de delegaţi. Sâmbătă, în cea de-a doua zi, se va modifica Programul politic al Uniunii, se vor adopta mai multe documente şi se va înmâna distincţia "UDMR la 25 de ani" liderilor centrali ai formaţiunii.

UDMR şi-a modificat statutul: Funcţia de vicepreşedinte politic, deţinută de Laszlo Borbely, a fost desfiinţată

Delegaţii la Congresul UDMR au aprobat şi modificarea Statutului Uniunii. Printre noile prevederi figurează desfiinţarea funcţiei de vicepreşedinte politic, deţinută de Laszlo Borbely, şi redenumirea Secretariatului General în Prezidiu Executiv.

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, vineri, la Congresul Uniunii, după adoptarea modificărilor la Statut, că, în cazul funcţiei de vicepreşedinte politic, nu este vorba despre persoana care a deţinut-o.

"Prin statut am desfiinţat funcţia de vicepreşedinte politic, nu este vorba despre persoana care a deţinut funcţia, ci despre faptul că în perioada când am avut Prezidiu Executiv nu am avut vicepreşedinte politic", a spus Kovacs Peter, care a menţionat că Secretariatul General se va redenumi Prezidiu Executiv.

El a explicat că procesul de reconfigurare a UDMR presupune punerea accentului asupra conceptului de uniune, nu de partid, caz în care funcţia de vicepreşedinte politic nu mai este atât de necesară.

Deputatul Laszlo Borbely, care a pierdut funcţia de vicepreşedinte politic, a declarat, la rândul său, că el a decis încă în urmă cu un an să renunţe la această funcţie.

"Nu numai că nu mă afectează pierderea acestei funcţii, dar eu încă de acum un an am decis să renunţ la funcţia de vicepreşedinte politic şi în 2016 să nu mai candidez la un nou mandat de parlamentar. Au fost 25 de ani frumoşi, dar dificili pentru mine, am fost secretar de stat şi ministru delegat, a fost o perioadă densă. Pentru un om vine momentul când trebuie să facă un pas în spate, dar asta nu înseamnă că plec din politică. Voi fi mai activ în politica externă a UDMR şi a Parlamentului. Mai am ce spune în politica din România, nu trebuie să ai neapărat o funcţie ca să îţi spui părerea despre anumite lucruri. Ceea ce voi face după 2016 voi decide atunci", a spus Laszlo Borbely.