Kelemen Hunor vrea ca Parlamentul să modifice codurile penale

Data actualizării: Data publicării:
kelemen hunor - fb (2)

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la şedinţa Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) de la Târgu Mureș, că intenţia Guvernului de a modifica prin ordonanțe Codul penal și Codul de procedură penal este greşită. El spune că astfel de schimbări legislative trebuie făcute în Parlament. Kelemen Hunor nu s-a referit la măsurile prevăzute în ordonanţe, ci doar la procedură. De asemenea, el nu a vorbit despre ordonanţa graţierii. Pe de altă parte, a invocat şi situaţia din 2016, când guvernul Cioloş a modificat codurile penale prin ordonanţă de urgenţă şi „atunci nu a durut pe nimeni”.

kelemen hunor - fb (2)

„Este greșită poziția Guvernului actual să modifice Codurile prin ordonanță pentru că ori de câte ori s-au făcut modificări ocolind Parlamentul, întotdeauna s-au născut probleme. Propunem ca ambele Coduri să fie modificate în conformitate cu deciziile Curții Constituționale, în Parlament. Există baze care ne permit să luăm fiecare chestiune problematică, fiecare decizie a Curții Constituționale, toate chestiunile pe care ni le cere și UE ca făcând parte din armonizarea drepturilor, două săptămâni, două luni dacă este nevoie, trebuie să dezbatem, să ne comportăm ca un Parlament și să finalizăm această chestiune. Nu prin ordonanțe și nu prin asumarea răspunderii”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale a discursului pe care l-a ţinut în limba maghiară, citate de Agerpres. „La sfârșitul dezbaterii parlamentare, cu siguranță vor fi mai puține erori decât prin ordonanță”, a mai spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor a amintit că 40 de prevederi ale Codului penal şi Codului de procedură penal au fost declarate neconstituționale şi Parlamentul era obligat să le modifice dar nu a făcut acest lucru. „Parlamentul nu a făcut acest lucru preț de câțiva ani pentru că nu s-a atins de Coduri și, ori de câte ori cineva a încercat să lanseze o propunere de modificare, să armonizeze cu decizia Curții, toată lumea a sărit și a întrebat de ce este nevoie de rectificare, motiv pentru care politicienii au renunțat la acest subiect. (...) În 2016, Guvernul Cioloș prin ordonanță de urgență, fără dezbatere publică și de pe o zi pe alta, vrând să se armonizeze cu hotărârea Curții, a modificat cele două Coduri. Atunci nimeni nu a fost deranjat de acest lucru și a fost vorba despre ordonanțele de urgență care în loc să îmbunătățească au stricat. Au fost acele modificări care ridică Parchetul deasupra magistraților. Atunci a fost OK, atunci nu a durut pe nimeni, nici pe activități în domeniul drepturilor omului, nici pe cei care se îngrijorează de statul de drept”, a mai susținut Kelemen Hunor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri