„KILOMETRUL 0”. Klaus Iohannis: Funcția de guvernator este o posibilitate

Data publicării:
2302iohannis1-51233

Pentru primarul Sibiului, Klaus Iohannis, liberalii au creat o funcţie nouă, astfel că primarul de Sibiu se aşează direct la masa liderilor, ca prim- vicepreşedinte al partidului.

Întrebat unde se vede în următorii ani – guvernator în viitoarea Regiune Centru, premier sau candidat de președinție, Klaus Iohannis a răspuns că trebuie mai întâi să vadă ce opțiuni se cristalizează, dar că, în perspectivă, apar câteva variante.

„În perspectivă apar într-adevăr câteva variante, nu vreau să spun că aia este varianta pe care o țintesc sau cealaltă, cred că voi aștepta să văd cum evoluează lucrurile, însă recunosc că sunt dispus să intru în discuție oricând apare o situație unde aș putea fi cooptat sau promovat într-o competiție”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat concret dacă poate fi vorba de funcția de guvernator al Regiunii Centru, noul membru PNL a admis că este o posibilitate.

„Este o posibilitate această funcție de guvernator. În anumite condiții ar fi o chestiune interesantă, dar nu în orice condiții”, a declarat Klaus Iohannis.

„Cred că Sibiul este un oraș cu foarte multe atuuri, care cred că merită să fie luat în discuție, ca și capitală de regiune. În această variantă, am putea să discutăm mai departe, în altele nu”, a spus noul prim-vicepreședinte al PNL, care a subliniat că a acceptat funcția din partid nu pentru a părăsi Sibiul, ci pentru a-l întări.

„Eu nu am vrut să intru în PNL pentru o miză electorală”

Primarul Sibiului a explicat și motivele pentru care s-a înscris în PNL, având în vedere și apropierea sa cunoscută de această formațiune.

„Acum am considerat că este poate o ocazie bună, pentru mine și pentru Sibiu să fac următorul pas, care duce un pic mai aproape de politica națională. Pentru mine, evident, nu are existat altă opține decât PNL și dacă această ocazie s-a ivit acum, am făcut acest pas”, a declarat Klaus Iohannis.

Primarul Sibiului a recunoscut că i-a convenit oferta de a se înscrie în PNL în acest moment pentru că nu conține o miză electorală imediată și nici presiunea unor alegeri. „Eu nu am vrut să intru în PNL pentru o miză electorală”, a subliniat noul prim-vicepreședinte.

Iohannis: „Nu sunt o concurență sau o rezervă pentru premierul Ponta”

Klaus Iohannis a precizat că nu reprezintă o amenințare pentru Victor Ponta, deoarece nu își dorește să fie premier și nici să candideze la alegerile prezidențiale de anul viitor.

„Cine nu cunoaște actorii poate ajunge foarte repede la această concluzie. Nu intenționez să fiu premier acum, cum nu vreau să fiu candidat pentru președinție în 2014. Nu sunt o concurență sau o rezervă pentru Victor Ponta. Există înțelegere în USL și, momentan, nu văd de ce am veni cu un demers care contrazice formula. Înțelegerea prevede că, până la sfârșitul ciclului electoral, se merge în această formulă”, a spus primarul Sibiului.

Cum și-a anunțat intrarea în PNL

În urmă cu câteva zile, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că începând de miercuri este membru PNL, precizând că a luat această decizie în urma invitaţiei lansate de liderul PNL, Crin Antonescu.

„Anunțul este unul extrem de simplu. Începând de astăzi sunt membru al PNL. Am luat hotărârea de a deveni membru PNL în urma invitației exprimare de președintele Crin Antonescu. Această invitație m-a onorat, mi-a dat de gândit și rezultatul este cel de azi”, a declarat Iohannis la conferința de presă de la PNL.

Cine este Klaus Iohannis

El este membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) încă de la înfiinţare, din 1990, iar din 2001 este preşedintele formaţiunii.

Klaus Iohannis s-a lansat în politică în 2000, când FDGR a decis să aibă un candidat propriu la Primărie, cu scopul de a obţine mandate de consilieri locali.

Iohannis a fost în relaţii bune cu preşedintele Traian Băsescu şi cu PDL din 2004, iar în 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, acestea au devenit şi mai strânse, în urma vizitelor repetate pe care şeful statului le-a făcut la Sibiu.

Înaintea alegerilor locale din 2008, însă, relaţia s-a rupt, după ce Daniel Thelmann, primarul Mediaşului, a plecat din FDGR pentru a candida pe listele PDL, câştigând, de altfel, un nou mandat.

În octombrie 2009, după căderea Guvernului Boc, Klaus Iohannis a fost propus de PSD, PC, UDMR, PNL şi minorităţi pentru postul de premier, mandatul său urmând să fie formarea unui guvern care să gestioneze problemele economice urgente şi să asigure organizarea de alegeri prezidenţiale.

În schimb, preşedintele Traian Băsescu l-a preferat pe consilierul BNR Lucian Croitoru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri